Reklama

Králík naostro podle Nigelly Lawson

Zanedlouho nás čekají Velikonoce. Už máte sestavené sváteční menu? My jsme se inspirovali u slavné britské autorky kuchařek. Z její nové kuchařky Život je hostina vám představíme vynikajícího králíka.

Napsal Zuzana Hošková Vydáno 13. březen 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Králík naostro podle Nigelly Lawson

Nigella, o jejíž kuchařku můžete na našich stránkách až do konce března soutěžit, dokazuje, že králík k Velikonocům neodmyslitelně patří. Ten její je navíc ovoněný kurkumou a thajským kari. Pro nás Středoevropany celkem nezvyklá kombinace, co říkáte? Nemusíte se však bát, navzdory posměšným komentářům o nepoživatelnosti britské kuchyně Nigella přesně ví, co dělá a čím potěšit naše chuťové pohárky!

Při přípravě receptu pamatujte na to, že králík by měl v marinádě odpočívat dva dny. Po uvaření navíc potřebuje ještě jeden den na uležení.

Co budeme potřebovat?

(4 porce)

  • 250 ml podmáslí
  • 3 lžíce thajské červené kari pasty (koupíte například na www.gurmankoreni.cz)
  • 1 rozporcovaný králík
  • 2,5 lžíce rostlinného oleje
  • 1 oloupaná cibule
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce tamarindové pasty (koupíte například na www.sambalshop.cz)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 g nových brambor
  • 375 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • několik lžic najemno nasekaného koriandru

Jak na to?

Ve velké míse smícháme podmáslí s kari pastou. Přidáme kusy králíka, které v marinádě dobře omáčíme. Mísu přikryjeme a uložíme na dva dny do lednice.

Za dva dny vytáhneme mísu z lednice a necháme ji přivyknout pokojové teplotě. Vyjmeme králíka z mísy, opatrně z něj seškrábeme marinádu a položíme ho na talíř.

Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, poté ji dozlatova orestujeme. K cibuli přidáme kurkumu a koriandr. Přidáme vývar, tamarindovou pastu a kokosové mléko. Vše pořádně promícháme. Přidáme králíka a oloupané brambory nakrájené na polovinu. Směs přivedeme k varu. Hrnec částečně přiklopíme pokličkou a směs dusíme na mírném ohni hodinu a půl.

Po této době sundáme kastrol z plotny. Necháme ho vychladnout a poté v chladnu proležet do druhého dne.

Až budeme následně králíka i s kari ohřívat, zhruba 7 minut před podáváním do směsi vmícháme hrášek. Jednotlivé porce následně posypeme čerstvě nasekaným koriandrem.

Číst 5629 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:06

Další články

Reklama