Reklama

Levandulová zmrzlina

Zaujal vás článek o jedlých kvítcích v dubnové Marianne? Zkuste si vyrobit levandulovou zmrzlinu. Používají se do ní sušené květy levandule, které snadno koupíte na tržištích, a tak nemusíte čekat až ta vaše kráska na balkově rozkvete. Dobrou chuť!
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 03. duben 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Levandulová zmrzlina

Doba přípravy: 15 minut plus mražení

75 g medu

1 polévková lžíce květů levandule

400 g smetany ke šlehání

kvítky čerstvé levandule na ozdobení

1)  Med a levanduli dejte do silnostěnného hrnce a pomalu zahřívejte, dokud se med nezačne zvolna roztékat, v průběhu ohřívání několikrát promíchněte, ale nevařte. Když se bude směs blížit k bodu varu (nemusíte měřit, stačí odhad), odstavte z ohně a nechte zhruba 15 minut stát. Pak hmotu přeceďte do misky přes řidší cedník a nechte úplně vychladnout. 

2) Šlehačku si ušlehejte dotuha, metličkou opatrně po částech přimíchejte med, výsledek nalijte do plastové zavíratelné dózy a dejte na pár hodit mrazit. Můžete samozřejmě použít i zmrzlinový strojek, ale pokud ho nemáte, stačí směs jednou za hodinu promíchat vidličkou, abyste rozdrolili krystalky ledu a dosáhli hebké struktury. Med vám v tom ale také vydatně pomůže, zmrzlině dodá hladkost. 

3) Můžete ozdobit kvítky levandule (raději čerstvé, sušená trošku skřípe mezi zuby, což nemusí lahodit každému), tuto zmrzlinu ale zdobí hlavně nádherná vůně a chuť!  

Číst 2521 krát Naposledy změněno pondělí, 13 duben 2015 14:08

Další články

Reklama