Reklama

Makový koláč s meruňkami

Využijte toho, co nám dává léto a upečte si tento skvělý koláč! Je důkazem toho, že ‚tři M‘ (mák, marcipán a meruňky) si rozumějí stejně dobře jako klasické trio mák, švestky a mandle.
Napsala Apetit Vydáno 31. červenec 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Makový koláč s meruňkami


Pečení: 30-40 minut

Počet porcí: na 12 řezů

Budete potřebovat:

  • 5 vajec

  • 180 g krupicového cukru

  • 1 ampulka či 1 lžička citronového aroma

  • špetka soli

  • 1 balení makové náplně (200 g)

  • 100 g hladké mouky

  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva


Na náplň

  • 200 g dobré meruňkové zavařeniny (domácí nebo např. značky Mövenpick či Zentis), propasírované

  • 200 g marcipánu

  • moučkový cukr na poprášení válu

  • 1 velká sklenice kompotovaných meruněk (asi 800 g)

  • 1 balíček světlého dortového želé

  • 100 g mandlí, najemno nasekaných

Postup:

1. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne (nejlépe druhý den), prokrojte ho napůl.

2. Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit). Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.

Číst 2089 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:24

Další články

Reklama