Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Nadýchaný dort s pistáciovým krémem

Mlsáte ráda, a navíc i ráda pečete? Pak zapomeňte na ‚dorty od Markéty‘, byť jsou sebechutnější, a vyzkoušejte recept od ‚cukrářky‘ Simony Procházkové, která má doslova zlaté ručičky. Tenhle dort s beruškami stojí vážně za to! Je sice pracnější, ale výsledek nadchne všechny milovníky sladkého.

Redakce Marianne | 19. 10. 2013


Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 370 g polohrubé mouky
  • 12 lžic horké vody (ne vroucí)

Na pistáciový krém:

  • 500 ml mléka (Simona používá farmářské)
  • 2 balíčky pudinkového prášku s pistáciovou příchutí
  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 60 g jemně namletých pistáciových ořechů

Na malinový krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 250 g másla
  • 300 g mražených malin
  • 6 lžic krupice

Na ozdobu:

  • asi 800 g bílé potahovací hmoty
  • podle potřeby červený a černý mandlový marcipán
  • zelenou potravinářskou barvu (nejlépe gelovou)

Postup:

  • Nejdříve si připravte piškotový korpus. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky pečlivě vyšlehejte s krupicovým cukrem do husté bílé pěny. Postupně během šlehání přidejte po lžících horkou vodu. Z bílků ušlehejte ručním elektrickým šlehačem pevný sníh (šlehejte, dokud sníh nedělá špičky). Do žloutkové pěny přimíchejte po částech polohrubou mouku a nakonec velmi opatrně vmíchejte sníh.
  • Těsto nalijte do kulaté dortové formy (používám průměr 26 cm), kterou jste předem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut. Nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Vychladlý korpus dvakrát prořízněte (můžete použít pevnou nit).
  • Připravte si krémy. Začněte pistáciovým. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a za občasného míchání (aby se nevytvořil škraloup) nechte vychladnout. Pak pudink ručním elektrickým šlehačem prošlehejte a postupně zašlehejte povolené máslo. Nakonec vmíchejte do krému namleté ořechy. Malinový krém připravíte stejným způsobem, jen do krému nakonec zašleháte malinové pyré. To uděláte tak, že maliny budete několik minut zlehka vařit společně s cukrem a necháte vychladnout.
  • Spodní díl korpusu namažte pistáciovým krémem, přiklopte druhým dílem a ten namažte malinovým krémem. Nakonec přiklopte poslední vrchní díl korpusu, ten rovněž namažte krémem, stejně tak boky dortu. Dort uložte ztuhnout do chladničky.
  • Potahovací hmotu obarvěte zelenou gelovou potravinářskou barvou (malou část si nechte bílou na stuhu) do požadovaného odstínu. Rozválejte na plát silný asi 1 cm a opatrně potáhněte vychlazený dort. Povrch uhlaďte a začistěte. Ze zbytku potahovací hmoty, kterou jste si neobarvila, vytvořte ozdobnou mašli. Je to snadné – udělejte z ní váleček, rozválejte ho a pomocí rádýlka vyřízněte dlouhé pruhy, s nimi dále pracujte. Z pravého mandlového marcipánu (koupíte v cukrárně) vymodelujte berušky a rozmístěte je na dort.

Simonin tip:

Velice efektně vypadá vytlačený reliéf do potahovací hmoty na povrchu dortu. Vytvoříte ho jednoduše pomocí cukrářské plastové fólie, kterou běžně seženete.