Reklama

Nedělní pečení: Dokonalý Tarte Tatin s hruškami a gorgonzolou

Tarte Tatin aneb „obrácený koláč“ vznikl před více než sto lety v hotelu sester Tatin v Lamotte-Beuvron vlastně náhodou a z roztržitosti. Jedna z nich ve spěchu naskládala oloupaná jablka, máslo a cukr na dno formy a chybějící plát těsta přidala až ve chvíli, kdy jablečná náplň pečením zkaramelizovala. Výsledek byl výtečný!
Napsal Vydáno 04. září 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Nedělní pečení: Dokonalý Tarte Tatin s hruškami a gorgonzolou

Příprava Tarte Tatin není nijak náročná. Delikátní ovocná náplň uložená mezi vrstvami karamelu a těsta získá během pečení jedinečnou a skvělou chuť. Přinášíme několik užitečných tipů, jak na to:

Důležitý je výběr těsta, zvolte jej podle náplně. Bude-li náplň měkká a jemná (použijete například jablka nebo hrušky), použijte křehké koláčové těsto. Pokud chystáte náplň pevnější a hutnější z exotického ovoce, je vhodnější lehčí listové těsto. Nepoužívejte příliš vodnaté druhy ovoce, těsto by kvůli tomu mohlo být rozmáčené, jinak je to jen na vaší chuti.


Zkuste to taky:
Čas přípravy: 30 minut, pečení: 40 minut

Potřebujete:
Na křehké těsto:
250 g mouky
125 g másla
lžičku soli
3 lžíce vody
1 žloutek

Na náplň:
8 tvrdších hrušek
150 g krupicového cukru
50 g másla
250 g gorgonzoly

Příprava:
1. Neprve si připravte křehké těsto: máslo nakrájejte na malé kostičky a konečky prstů promněte s moukou se solí, až se vytvoří drobivá směs. Přidejte žloutek a vodu a dlaní uhněťte v hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu odležet v lednici.

2. Hrušky oloupejte, rozkrojte a zbavte jadřinců.

3. Nechte na sporáku zkaramelizovat cukr, dokud nedosáhne hnědé barvy. Není třeba jej míchat – optimální je promíchat rozpuštěný a nerozpuštěný cukr nakloněním a zakroužením.

4. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nechte je dokonale rozpustit. Nádobu odstavte ze sporáku a do horkého karamelu položte hrušky oblou stranou dolů. Do mezer mezi hruškami vložte kousky gorgonzoly.

5. Vše překryjte rozváleným těstem, jehož okraje zatlačte po obvodu formy směrem dolů.

6. Pečte v předehřáté troubě (na 180 °C) po dobu asi 45 minut. Pokud potřebujete ověřit, zda už je hotový, nepíchejte do něj, ale formu jen nakloňte. Pokud ještě vytéká šťáva, pečte dalších 10 minut. Po upečení nechte koláč před vyklopením z formy 5 minut vychladnout.

 



Snimek obrazovky 2015 09 04 v 23.18.23 copy copyTip na formu:
Nejlépe se koláč udělá v keramickém setu Tarte Tatin od francouzské značky Emile Henry, který umožní zvládnout všechny fáze přípravy za použití jediné nádoby. Karamel lze udělat přímo na sporáku, pak ve stejné formě pečeme koláč v troubě a po upečení překlopíme do druhé poloviny formy, sloužící zároveň jako talíř k servírování.
Prodává Potten & Pannen od 2295 Kč.

 

Číst 2427 krát Naposledy změněno pátek, 04 září 2015 23:24

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama