Reklama

Nejlepší způsob, jak připravit květák, růžičkovou kapustu a brokolici

Růžičková kapusta, květák a brokolice. S vychytávkou na zádíčka jste nikdy nejedli lepší! Tahle technika je rychlá, snadno se ji naučíte a i z nenáviděné zeleniny vykouzlí naprosto parádní chutě. Naučte se vařit jako pan Cuketka!
Napsal Vydáno 25. říjen 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Nejlepší způsob, jak připravit květák, růžičkovou kapustu a brokolici

"Na zádíčka" značí u téhle techniky dvojí úpravu. Rozpůlené kapustičky nebo růžičky květáku a brokolice se nejprve opečou dozlatova. Pak se otočí na zádíčka, odstaví z přímého plamene a nechají se dojít. Finta spočívá ve využití tepelné setrvačnosti jídla.

Snimek obrazovky 2015 10 25 v 21.47.14

Zelenina totiž už při prvním opečení dostane dostatek energie na to, aby se udělala po celém průřezu. Při otočení tak už jen pomalu dochází a zároveň na dno rendlíku pouští šťávu.

Kapustičky i růžičky jsou tak na konci krásně aromatické a výrazně nasládlé. Není u nich ani stopa po rozvaření a typickém sirnatém zápachu, který souvisí právě s příliš dlouhým vařením.

Správné provedení

1. Růžičkovou kapustu očistěte a rozpůlte. Květák nebo brokolici rozeberte na menší růžičky. Obzvlášť tady se hodí růžičky oddělovat nožem. Získáte tak jednu plochou stranu, kterou využijete k opečení.

2. Očištěnou zeleninu osolte a v rendlíku si rozehřejte tuk. V jedné vrstvě pak nandejte zeleninu řeznou stranou dolů a pečte tak dlouho, dokud nebude zelenina hezky dozlatova. Ideální je mírný nebo střední plamen, ať si zeleninu nespálíte do černa.

3. Jakmile je zelenina opečená, odstavte ji z plamene a otočte na druhou neopečenou stranu – na zádíčka. Rendlík nebo pánev zakryjte a nechte dojít na tom nejmírnějším plameni.

4. Po několika minutách v teple zelenina hezky dojde, změkne a pustí šťávu. Právě tohle je nejlepší okamžik pro ochucení. Můžete vystačit jenom se solí, ale doporučuji vám jít o něco dál. Kousek másla, vyškvařená slanina ani olivový olej neuškodí nikdy. Stejně tak můžete kapustičky okyselit (ciderem nebo vinným octem) i mírně osladit (javorovým sirupem). Zelenina upravená na zádíčka se neztratí ani vedle silných masových šťáv a omáček, pokud je budete servírovat k masu.

Tip:
Na zádíčka půjde nejlépe růžičková kapusta, obrané růžičky květáku a brokolice. Košťáloviny mají podobnou skladbu i chuť. Stejným způsobem ale můžete upravit třeba předvařené brambory nebo silnější předvařená kolečka pórku.

Snimek obrazovky 2015 10 25 v 21.45.54

 
Číst 4877 krát Naposledy změněno středa, 28 říjen 2015 22:52

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama