Reklama

Oběd s Karolínou: Košíčkománie!

Košíčky všech druhů, tvarů i velikostí mají v sobě něco letního a starosvětského. Proutěný košík, se kterým za červnového sobotního rána vyrážíte na trh. Košík na kole před řídítky, do kterého dáte jen láhev čerstvého mléka a pět rohlíků. A nebo košíčky z křehkého těsta, ve kterých se tak pěkně vyjímá drobné letní ovoce.
Napsala Karolína Kamberská Vydáno 14. červen 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Oběd s Karolínou: Košíčkománie!

U nás doma propukla úplná košíčkománie. Je to totiž velmi jednoduché - musíte mít jen vyladěné těsto (recept najdete níže). A pak samozřejmě formičky - já používám staré plechové, které jsem zdědila po babičce. Formičky nemusíte ani vymazávat a potom nějak složitě čistit - v těstu je tolik másla, že vám pár minut po upečení vyklouznou samy.

Pak potřebujete krém. Pokud chcete hustý, takový který vám za pomoci cukrářského tvořítka vytvoří v košíčku krásné růžičky, uvařte hodně hustý pudink, rozpusťte v něm trochu másla a nechte vychladit. Pokud vám stačí lehčí a řidší varianta, můžete využít můj oblíbený tvarohový - tučný tvaroh promícháte s moučkovým cukrem a třeba troškou citronové šťávy. A nebo můžete použít šlehačku - takové košíčky vám nevydrží moc dlouho, ale ještě jsem stejně nikdy nezažila, že by se nesnědly okamžitě...
Na krém naaranžujte jahody, borůvky, maliny, rybíz, cokoliv co trh nebo zahrádka nabízí. Pokud chcete košíčky déle uchovat, zalijte je ještě želatinou. Pokud je chcete sníst tentýž den, můžete ji klidně vynechat.

A teď to slíbené těsto na 20 košíčků:

150 g hladké mouky
špetka soli
40 g moučkového cukru
trošku citronové kůry
120 g másla
1 žloutek

Mouku prosijte a promíchejte s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte chladit na půl hodiny.
Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu, každý dejte do košíčkové formičky a rozetřete, aby z něj byl košíček. Peště cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.

Číst 1947 krát Naposledy změněno neděle, 14 červen 2015 12:51

Další články

Reklama