Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Ohnivý kuskus s kuřetem

Blíží se jaro, slunce, cestování - konečně se nám rozproudí krev! A možná vám ji pomůže rozproudit i tento ohnivý kuskus s kuřetem. Přichází čas lehkých a pikantních jídel.

Redakce Marianne | 21. 02. 2015


Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 20 minut

200 g instantního kuskusu

3 lžíce olivového oleje

2 červené cibule, pokrájené
na kolečka

5 stroužků česneku, na tenké plátky

3 červené papriky, na proužky

1 menší lilek, na kostičky

3 kuřecí stehenní řízky, na nudličky

½ lžičky kurkumy

½ lžičky mletého zázvoru

sůl a pepř

1 lžička mletého koriandru

dle chuti harissa
(nebo jiná pasta z chilli papriček)

1 konzerva loupaných rajčat

½ konzervy cizrny

1 lžíce rajčatového protlaku

hrst čerstvého koriandru

hladkolistá petrželka

1) Kuskus připravte podle návodu na obalu a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakryté poklicí.

2) Na prostorné pánvi si rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku, lilek i kuřecí nudličky. Promíchejte, přidejte kurkumu, zázvor, sůl, pepř a koriandr a za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak vmíchejte harissu, loupaná rajčata, cizrnu, rajčatový protlak a podlijte troškou vody. Přiklopte poklicí a nechte cca 10 minut dusit (občas promíchejte, pokud by se omáčka chytala ke dnu, přidejte ještě trochu vody).

3) Hotovou omáčkou přelijte kuskus, několika tahy lehce promíchněte a ozdobte bylinkami. Kuskus postavte na stůl v  míse, aby si každý nandal podle chuti. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v  jiném zase víc kuskusu, není na škodu – někdo to rád ostré, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…