Reklama

Ořechový koláč s mascarpone a medem

Milujete ořechy a med? Dopřejte si tenhle super koláč, který se vám rozpustí skoro na jazyku.
Napsala Apetit Vydáno 09. říjen 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Ořechový koláč s mascarpone a medem


Doba přípravy: 25 minut

Doba pečení: 35–45 minut

Počet porcí: 8

Co budete potřebovat:

  • 140 g másla (změklého + na formu)
  • 200 g krupicového cukru
  • 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • špetku soli
  • 200 g ricotty
  • 200 g vlašských ořechů, nasekaných nebo hrubě mletých + hrst jader na ozdobu
  • nastrouhanou kůru z citronu
  • 6–8 lžic meruňkového džemu
  • 50 g hořké čokolády nastrouhané
  • 250 g mascarpone + 100 g kysané smetany k podávání
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200° C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

  2. Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujete do směsi s ricottou a vijte do připravené formy a uhlaďte.

  3. Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

  4. Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte strouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

Další chutné recepty najdete na http://www.apetitonline.cz/.

Číst 3538 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:16

Další články

Reklama