Reklama

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Chystáte se k vodě nebo na výlet? Tenhle koláč je snadný a extradobrý, takže u plotny se moc dlouho nezdržíte.
Napsala Apetit Vydáno 08. červenec 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Oříškový koláč s mascarpone a malinami


Doba přípravy: 30 minut + chlazení

Pečení: 25 minut

Počet porcí: 6-8 kousků

Budete potřebovat:

  • 180 g hladké mouky

  • 60 g moučkového cukru

  • 2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno

  • 90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky

  • 1 vejce, bílek a žloutek zvlášť

Na náplň:

  • 300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce

  • 250 g mascarpone

  • 1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení

  • 150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané

  • šťáva a kůra z 1 pomeranče

Postup:

1.Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

2. Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

3.
Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

Číst 2253 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:22

Další články

Reklama