Reklama

Pastýřský koláč

Tradiční anglický koláč je nejlepší s jehněčím masem. Pokud ho zrovna nemáte, pochutnáte si i s hovězím…
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 04. prosinec 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Pastýřský koláč

Doba přípravy: 20 minut 

Doba vaření: do 2 hodin

4 lžíce olivového oleje

1 červená cibule, oloupaná
a nakrájená najemno

3 mrkve, očištěné a nastrouhané

2 stonky řapíkatého celeru,
nakrájené na malé kousky

2 stroužky česneku, oloupané
a nasekané najemno

1 hrst lístků čerstvého rozmarýnu, posekaných

½ kila mletého jehněčího masa (v horším případě hovězí)

1 konzerva pokrájených loupaných rajčat

sůl a pepř

1,5 kg brambor

100 ml polotučného mléka

2 lžíce másla

1) Ve vyšší pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, česnek a rozmarýn a 8 minut za občasného promíchání opékejte. Pak přidejte mleté maso a opékejte dalších 10 minut.

2) Pomocí cedníku slijte přebytečnou tekutinu a poté do pánve přidejte rajčata z konzervy. Osolte a opepřete podle chuti, dejte na velmi mírný plamen a nechte za občasného promíchání hodinu probublávat (pokličku nechte mírně odklopenou). Neměla by vám zbýt téměř žádná tekutina a maso by mělo být měkké.

3) Brambory oloupejte, pokrájejte na čtvrtiny a vařte patnáct minut v osolené vodě. Pak z nich slijte vodu, přidejte mléko, máslo, sůl a pepř a rozšťouchejte dohladka. 

4) Troubu rozpalte na 190 °C. Do zapékací mísy dejte nejprve masovou směs a na ni bramborovou kaši. Poházejte lístky rozmarýnu, pocákejte zbylým olivovým olejem a dejte péct na 20 minut. Podávejte třeba s hráškem na másle nebo salátem.

Číst 1929 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:27

Další články

Reklama