Reklama

Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou

Tato voňavá buchta s jablky vám bude chutnat i bez omáčky, ale věřte, že s ní je mnohem, mnohem chutnější!
Napsala Apetit Vydáno 20. leden 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou


Doba přípravy: 15 minut

Pečení: 30 minut

Počet porcí: na 1 plech

Budete potřebovat:

  • 4 vejce

  • 1 hrnek krupicového cukru

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku

  • 1⁄2 lžičky mleté skořice

  • 1 lžíce kakaa holandského typu

  • 1⁄2 hrnku slunečnicového oleje

  • 4 hrnky oloupaných a na kostičky

  • nakrájených jablek (asi 1–1,5 cm)

  • hrst vlašských ořechů, nasekaných

  • hrst sušených švestek, opláchnutých a pokrájených


Na omáčku:

  • 2 vrchovaté lžíce švestkových povidel

  • 200 ml červeného suchého vína

  • 1 lžíce rumu

  • 1 lžíce medu

  • 3 hřebíčky, kousek celé skořice

  • proužek kůry z biocitronu, jen žlutá část

  • citronová šťáva a cukr na dochucení

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20 x 20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.

2. Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.

Číst 2879 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:18

Další články

Reklama