Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Plněné vinné listy

Tato pochoutka vám bezpečně připomene středomořskou kuchyni, kterou si tak rádi dáváme v letních měsících.

Redakce Marianne | 9. 06. 2013

Vinné listy seženete v obchodech s exotickými potravinami nebo v e-shopu orientalnipotraviny.cz. O co méně dostupná je to surovina, o to snadnější bude její zpracování. Nejlépe si na nich pochutnáte s kvalitním čerstvým pečivem.

Co budeme potřebovat

  • 220 g vinných listů
  • 2 lžíce citronové šťávy

Na náplň

  • 2 lžíce olivového oleje + na zakapání
  • 3 nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 250 g mletého masa
  • sůl a pepř
  • 2 oloupaná a nasekaná rajčata
  • 220 g vařené rýže

Jak na to

Vinné listy namočte do vroucí vody a nechte pět minut stát. Osmahněte na oleji v kastrolu cibulku a česnek. Do kastrolu přidejte maso a osmahněte. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčata. Vše duste na mírném plameni pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Podlévejte, jen je-li potřeba. Vychladlou směs promíchejte s uvařenou rýží.

Odstátým listům odřízněte stopky a těmi vyložte dno pekáčku. Listy naplňte nádivkou, kratší strany zahrňte dospodu a listy pevně sviňte. Pokládejte je těsně vedle sebe do pekáčku, zakápněte olejem, citronovou šťávou a trochou vody. Pekáček zakryjte a pečte v troubě při 150 stupních asi čtyřicet minut (můžete je také dusit v kastrole na sporáku). Listy se podávají při pokojové teplotě, v létě i chladné. Obvyklou přílohou je čerstvé křupavé pečivo.

Více receptur najdete zde.

Doba přípravy: 20 minut

Pečení: 40 minut

6–8 porcí