Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Polský chlodnik

Jak již název napovídá, je tato polévka studená. Na léto je tedy přímo ideální!

Redakce Marianne | 4. 08. 2013


Sezonní plánovací kuchařka od Kamily Procházkové je jedním slovem báječná! Tentokrát jsme z ní pro vás vybrali recept na zeleninovou polévku od našich sousedů.

Ingredience jsou rozpočítané na čtyři strávníky.

Co budeme potřebovat?

  • 4 vejce
  • 150 g červené řepy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíci cukru
  • 1 salátovou okurku
  • 2 kyselé okurky
  • nálev z kyselých okurek
  • 500 g bílého jogurtu
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvý kopr
  • pažitku

Jak na to?

Uvaříme vejce natvrdo a necháme je vychladnout. Červenou řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme do rendlíku, přidáme lžíci cukru, špetku soli a pepře. Podlijeme 150 ml vody. Dusíme doměkka (asi 20 minut).

Salátovou okurku umyjeme, oloupeme a společně s kyselými okurkami a ředkvičkami nastrouháme nahrubo. Pažitku a kopr omyjeme, osušíme a nakrájíme. Vychladlá vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky. Změklou řepu necháme vychladnout, poté k ní přidáme okurky, ředkvičky a vejce. Bílý jogurt rozředíme 100 ml studené vody a přilejeme ho k řepě. Ochutíme ho třeným česnekem, solí a pepřem. Okyselíme nálevem z okurek a citronovou šťávou. Nakonec vsypeme sekaný čerstvý kopr a pažitku. Podáváme velmi vychlazené.

184780_big