Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Pomazánka z cukety

Letní sezona je tady! Připravte si ideální pohoštění na piknik i na večírek.

Redakce Marianne | 13. 07. 2013

Naše vynikající cuketová pomazánka je nejen nápaditá, ale hlavně lahodná a superzdravá. Připravit ji můžete dětem ke svačině nebo sobě do práce. A den bude ihned o něco barevnější a veselejší!

Příprava pomazánky vám nezabere víc než všehovšudy 20 minut. Ingredience jsou rozpočítané přibližně na 2 až 4 porce.

Co budeme potřebovat?

  • 1 středně velká nebo 3 malé cukety
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 drcené chilli papričky
  • 4–5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 2 lžíce parmazánu, strouhaného
  • 2 lžíce zakysané smetany (není nutné)
  • mořská sůl

Jak na to?

Cuketu omyjeme a odřízneme z ní špičku a stopku. Podélně ji překrojíme na čtvrtky a vykrojíme střední měkkou část se semínky. Očištěné čtvrtky poté nakrájíme nahrubo, prosolíme a necháme je na cedníku asi půl hodiny odležet, aby pustily vodu. Pak je propláchneme pod tekoucí vodou a dobře vymačkáme všechnu zbývající tekutinu.

V pánvi na oleji asi 1 minutu opékáme chilli papričky a česnek. Dáváme si přitom pozor, aby příliš nezhnědl a nebyl pak hořký. Do pánve nakonec přidáme i cuketu a za stálého míchání vzniklou směs opékáme zhruba 3 minuty.

Pomazánku poté přendáme do mísy a do ještě teplé směsi vmícháme parmazán. Pokud chcete, můžete výsledkou chuť ještě zjemnit přidáním zakysané smetany. Dochutíme a můžeme podávat.

Přejeme vám dobrou chuť!

Více originálních a chutných receptů ZDE