Reklama

Pravá domácí marmeláda: Brusinky a pomeranče

Dostala se vám už do ruky a na jazýček lahodná marmeláda z manufaktury Naše dobroty? Ne? Tak si ji podle výborného receptu Blanky Milfaitové připravte doma sami!

Napsal Zuzana Hošková Vydáno 25. prosinec 2012
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Pravá domácí marmeláda: Brusinky a pomeranče

Tato marmeláda vám zachutná klasicky namazaná na pečivu nebo zamíchaná v bílém jogurtu. Že nic nového pod sluncem? Tak ji zkuste nakombinovat s kouskem tvrdého sýra typu pecorino romano či parmigiano reggiano. Skvěle se hodí také k bílému masu, jako jsou například krůtí prsa na grilu.

Co budeme potřebovat?

500 g brusinek

3 pomeranče

500–750 g cukru

Jak na to?

Pomeranče vykartáčujeme pod tekoucí teplou vodou a vložíme je do hrnce s vroucí vodou. Vaříme přibližně deset minut. Poté pomeranče z vody vyjmeme, opláchneme, necháme vychladnout a i s kůrou je nakrájíme na tenké proužky. Ty pak vložíme do kastrolu s 200 ml vody. Přivedeme k varu a povaříme dalších pět minut.

Přisypeme proprané brusinky a půl kilogramu cukru. Marmeládu ochutnáváme a případně dosladíme. Vše promícháme a vaříme přibližně dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí.

EXTRA TIP: Můžeme provést želírovací zkoušku na talířku, kam kápneme trochu marmelády. Necháme ji chvilku odstát, a pokud zatuhla a po talířku neteče, máme vyhráno!

Marmeládu nalijeme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme je a vložíme do pekáče s horkou vodou do trouby předehřáté na 100 °C. Zavařujeme po dobu 45 minut.

Skleničky necháme uležet alespoň dva týdny a můžeme konzumovat.

Číst 4492 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:03

Další články

Reklama