Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Recepty nejen pro alergiky I: dýňová polévka s avokádem

Nesnášenlivost kravského mléka není v populaci žádnou výjimkou. Ve složení různých receptů jej vůbec není jednoduché nahradit. My vám však představíme sérii receptů ze sójového nápoje. A věřte tomu, že vaše chuťové pohárky si přijdou na své!

Redakce Marianne | 23. 02. 2013

Co budeme potřebovat?

  • 500 g dýně (například hokkaido nebo muškátová dýně)
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml sójového nápoje (například Alpro Natural)
  • 500 ml Alpro Cuisine (alternativa smetany na vaření)
  • ½ avokáda
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šalvěj
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl

Jak na to?

Dýni nakrájíme, oloupeme, zbavíme ji semínek a pokrájíme na malé kostičky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme, až zezlátne, přidáme dýni, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj. Krátce orestujeme a zalijeme sójovou náhražkou smetany a mléka. Po změknutí směs rozmixujeme a podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky. Dochutíme solí a pepřem a polévku ještě chvilku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence můžeme hotovou polévku přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Dochutíme ho solí a pepřem a klademe na jednotlivé porce.