Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Zkuste se po dlouhé zimě osvěžit tímto ...
Jídlo | 04.03.15
Avokádo se zázvorem

Avokádo se zázvorem

Vracíte se po zimě opět k dobré tělesné ...
Jídlo | 01.03.15
Zelená polévka

Zelená polévka

Tato polévka je ideální pro ...
Jídlo | 27.02.15
Ohnivý kuskus  s kuřetem

Ohnivý kuskus s kuřetem

Blíží se jaro, slunce, cestování - ...
Jídlo | 21.02.15
Mrkvový salát našich babiček

Mrkvový salát našich babiček

Tradiční zdravá zimní pochoutka. Křenu ...
Jídlo | 19.02.15
Punč

Punč

Tuto zimní alkoholickou bombu, kterou prý ...
Jídlo | 10.02.15
Uzené se švestkovou omáčkou

Uzené se švestkovou omáčkou

Kombinace uzeného masa s nasládlou aromatickou ...
Jídlo | 15.02.15
Crostini s kuřecími játry a čekankou radicchio

Crostini s kuřecími játry a čekankou radicchio

Slovenský kuchař Marcel Ihnačák je ...
Jídlo | 04.02.15
Reklama

Nejnovější články:

Klára píše… o věcech mezi nebem a zemí

Klára píše… o věcech mezi nebem a zemí

Zvláštní den, 27. ledna. Měla jsem z něj ...
Téma marianne | 04.03.15
Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Zkuste se po dlouhé zimě osvěžit tímto ...
Jídlo | 04.03.15
Příběh čtenářky: pět měsíců v Africe

Příběh čtenářky: pět měsíců v Africe

Prvního září vyrazila Kateřina ...
Zábava | 03.03.15
6 tipů pro dětský pokoj snů

6 tipů pro dětský pokoj snů

Ještě nikdy nebylo na trhu tolik nábytku, ...
Marianne bydlení | 03.03.15
Václav Vydra: Být připravený na všechno a nečekat nic

Václav Vydra: Být připravený na všechno a nečekat nic

Václav Vydra (59) je velký sympaťák. Na ...
Téma marianne | 02.03.15
5 důvodů, proč nosit rtěnku

5 důvodů, proč nosit rtěnku

Zapomeňte už konečně na lesky na rty a pořiďte si rtěnku....
Krása a zdraví | 02.03.15
Co vás baví?

Co vás baví?

V poslední době se plní kurzy ...
Zábava | 27.02.15
Avokádo se zázvorem

Avokádo se zázvorem

Vracíte se po zimě opět k dobré tělesné ...
Jídlo | 01.03.15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?