Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Klasická smaženice

Klasická smaženice

Proč vymýšlet vymyšlené? Držte se ...
Jídlo | 13.09.14
Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako ...
Jídlo | 06.09.14
Snídaňové sušenky

Snídaňové sušenky

Zdravý start do nového dne. Upečte si tyhle ...
Jídlo | 30.08.14
Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce ...
Jídlo | 23.08.14
Drobenkový koláč s ovocem

Drobenkový koláč s ovocem

Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct ...
Jídlo | 16.08.14
Letní dezerty z Markétiny cukrárny

Letní dezerty z Markétiny cukrárny

Některé moučníky jsou na léto jak ...
Jídlo | 09.08.14
Makový koláč s meruňkami

Makový koláč s meruňkami

Využijte toho, co nám dává léto a ...
Jídlo | 02.08.14
Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Už jste byli letos na borůvkách a ...
Jídlo | 26.07.14
Reklama

Nejnovější články:

Rozhovor s Klárou Vytiskovou: Telecí léta mám za sebou

Rozhovor s Klárou Vytiskovou: Telecí léta mám za sebou

Na pódiu působí excentricky, v soukromí to...
Téma marianne | 30.09.14
Rozhovor s Františkem Koukolíkem: Štěstí je tak trochu náhoda
Téma marianne | 30.09.14
Rozhovor s Helenou Dvořákovou: Potřebovala jsem životní restart

Rozhovor s Helenou Dvořákovou: Potřebovala jsem životní restart

Kdyby byla Praha Hollywood, měla by Cate Blanchett v ...
Téma marianne | 30.09.14
Úchvatný hotel v Provence

Úchvatný hotel v Provence

Tam, kde je francozská Provence ještě ...
Marianne bydlení | 29.09.14
Cartier LA PANTHÈRE nová vůně pro ženy

Cartier LA PANTHÈRE nová vůně pro ženy

S tímto uvedením otevřeme dveře do snu Cartiera....
Krása a zdraví | 30.09.14
Skvělá Originals 1913 kolekce

Skvělá Originals 1913 kolekce

Sto let zkušeností s nepříznivým ...
Móda | 30.09.14
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?