Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Zelená polévka

Zelená polévka

Tato polévka vypadá jako klasická ...
Jídlo | 18.03.15
Králík na hořčici

Králík na hořčici

Přemýšlíte, co budete o víkendu ...
Jídlo | 13.03.15
Jistoty ze spíže

Jistoty ze spíže

Nepodceňujte levnou zeleninu! Brambory, česnek, zelí, ...
Jídlo | 08.03.15
Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Pomeranče plněné vanilkovým krémem

Zkuste se po dlouhé zimě osvěžit tímto ...
Jídlo | 04.03.15
Avokádo se zázvorem

Avokádo se zázvorem

Vracíte se po zimě opět k dobré tělesné ...
Jídlo | 01.03.15
Zelená polévka

Zelená polévka

Tato polévka je ideální pro ...
Jídlo | 27.02.15
Ohnivý kuskus  s kuřetem

Ohnivý kuskus s kuřetem

Blíží se jaro, slunce, cestování - ...
Jídlo | 21.02.15
Mrkvový salát našich babiček

Mrkvový salát našich babiček

Tradiční zdravá zimní pochoutka. Křenu ...
Jídlo | 19.02.15
Reklama

Nejnovější články:

Dubnová Marianne právě vychází!

Dubnová Marianne právě vychází!

V redakci cítíme, že je čas na nové ...
Téma marianne | 26.03.15
Tetování: Co s ním budu dělat, až budu stará?

Tetování: Co s ním budu dělat, až budu stará?

Mám tetování na celé paži a přes ...
Téma marianne | 25.03.15
Nejdůležitější wellness tip: spánek

Nejdůležitější wellness tip: spánek

V nové Marianne se od zajímavých žen ...
Téma marianne | 25.03.15
Zaujalo nás: Minimalistická keramika od Niny

Zaujalo nás: Minimalistická keramika od Niny

Keramička Nina Rail tvoří jednoduché ...
Téma marianne | 24.03.15
Proměna: Paneláková předsíň získala slavnostní nádech

Proměna: Paneláková předsíň získala slavnostní nádech

Paní Oborná toužila mít při vstupu do ...
Marianne bydlení | 23.03.15
Nedělní oběd s Karolínou: Každá cesta má cíl

Nedělní oběd s Karolínou: Každá cesta má cíl

Milé čtenářky a čtenáři, každou ...
Jídlo | 22.03.15
Magie s bylinkami

Magie s bylinkami

Růže umí přivolat lásku, díky eukalyptu ...
Téma marianne | 21.03.15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?