Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Klasická smaženice

Klasická smaženice

Proč vymýšlet vymyšlené? Držte se ...
Jídlo | 13.09.14
Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako ...
Jídlo | 06.09.14
Snídaňové sušenky

Snídaňové sušenky

Zdravý start do nového dne. Upečte si tyhle ...
Jídlo | 30.08.14
Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce ...
Jídlo | 23.08.14
Drobenkový koláč s ovocem

Drobenkový koláč s ovocem

Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct ...
Jídlo | 16.08.14
Letní dezerty z Markétiny cukrárny

Letní dezerty z Markétiny cukrárny

Některé moučníky jsou na léto jak ...
Jídlo | 09.08.14
Makový koláč s meruňkami

Makový koláč s meruňkami

Využijte toho, co nám dává léto a ...
Jídlo | 02.08.14
Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Už jste byli letos na borůvkách a ...
Jídlo | 26.07.14
Reklama

Nejnovější články:

Vychází speciál Marianne Happy Life!

Vychází speciál Marianne Happy Life!

Jak mít šťastný život? Je ...
Téma marianne | 22.09.14
Venkovská idyla

Venkovská idyla

Dřevostavbu prodchnutou skandinávským duchem ...
Marianne bydlení | 21.09.14
Seriál nočních běžeckých závodů Night Run pokračuje v Praze

Seriál nočních běžeckých závodů Night Run pokračuje v Praze

Česká metropole přivítá v sobotu 20. ...
Krása a zdraví | 19.09.14
Proměna: Ráj pastelových barev

Proměna: Ráj pastelových barev

Markéta Baletková žije se čtyřmi dětmi a ...
Marianne bydlení | 18.09.14
Let’s Fashion s RESERVED

Let’s Fashion s RESERVED

Reserved představuje unikátní kolekci s ...
Móda | 21.09.14
Tajemství krásy Julianne Moore: S podkladovou bází si vyhraju

Tajemství krásy Julianne Moore: S podkladovou bází si vyhraju

Je jí padesát tři, ale hádali byste ...
Krása a zdraví | 22.09.14
Jako medvědi

Jako medvědi

Člověk prospí za život okolo 210 tisíc hodin. ...
Krása a zdraví | 22.09.14
Vytáhněte paty z domu aneb nejlepší kulturní akce

Vytáhněte paty z domu aneb nejlepší kulturní akce

Můžete navštívit zajímavou ...
Téma marianne | 19.09.14
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?