Reklama
Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Datlový salám

Datlový salám

Pár dní před Vánoci je ...
Jídlo | 20.12.14
Domácí housky

Domácí housky

Jste ranní ptáče? Upečte rodině k ...
Jídlo | 13.12.14
Italská fazolová  polévka

Italská fazolová polévka

Všimli jste si, jak mají všichni ...
Jídlo | 15.12.14
Jehněčí na rozmarýnu

Jehněčí na rozmarýnu

Aromatické, zdravé, delikátní! ...
Jídlo | 11.12.14
Pórkový krém

Pórkový krém

Je vám zima? Zahřeje vás pórková ...
Jídlo | 10.12.14
Kořeněná pečená jablka s pekany

Kořeněná pečená jablka s pekany

Tento recept má díky pekanovým ořechům ...
Jídlo | 07.12.14
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

Tradiční anglický koláč je ...
Jídlo | 06.12.14
Staročeská káva

Staročeská káva

Máte chuť na něco sladkého, ale doma zrovna ...
Jídlo | 29.11.14
Reklama

Nejnovější články:

Klára píše... o proroctví

Klára píše... o proroctví

Jsem psavá osoba. Budu pro vás psát o tom, ...
Téma marianne | 19.12.14
Inspirace na vánoční výzdobu: Na vlně nostalgie

Inspirace na vánoční výzdobu: Na vlně nostalgie

Blogerce Jitce Málkové se před sedmi lety ...
Marianne bydlení | 18.12.14
Jak se účinně vypořádat s nachlazením a kašlem

Jak se účinně vypořádat s nachlazením a kašlem

Ideální je, když začnete prevencí, a to ...
Téma marianne | 18.12.14
Komfortní bydlení v půdní vestavbě díky dokonalé izolaci

Komfortní bydlení v půdní vestavbě díky dokonalé izolaci

Plánujete zrekonstruovat starou půdu a zvětšit ...
Marianne bydlení | 18.12.14
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?