Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Fenyklovo-citronový salát

Fenyklovo-citronový salát

Fenykl je v regálech se zeleninou dost ...
Jídlo | 19.01.15
Uvařte si Kitchari -  jídlo, které detoxikuje

Uvařte si Kitchari - jídlo, které detoxikuje

Podle ajurvédy jde o úžasný ...
Jídlo | 11.01.15
Čokoládový fondant s chilli

Čokoládový fondant s chilli

Ať je váš nový rok sladký a sexy!
Jídlo | 30.12.14
Roládky z uzeného lososa a citronové smetany
Jídlo | 27.12.14
Kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra

Máte na poslední chvíli chuť udělat ...
Jídlo | 23.12.14
Datlový salám

Datlový salám

Pár dní před Vánoci je ...
Jídlo | 20.12.14
Domácí housky

Domácí housky

Jste ranní ptáče? Upečte rodině k ...
Jídlo | 13.12.14
Italská fazolová  polévka

Italská fazolová polévka

Všimli jste si, jak mají všichni ...
Jídlo | 15.12.14
Reklama

Nejnovější články:

Tak trochu jiné kavárny

Tak trochu jiné kavárny

Do jedné můžete přijít s porouchaným ...
Téma marianne | 30.01.15
Zrod ikony: Jak se z obyčejného kabátu stane klasika, která nestárne?

Zrod ikony: Jak se z obyčejného kabátu stane klasika, která nestárne?

Trenčkot od značky Burberry má nezaměnitelnou ...
Móda | 30.01.15
Hercem snadno a rychle

Hercem snadno a rychle

Také vás v dětství lákalo ...
Téma marianne | 29.01.15
Nejlepší (a nejkrásnější) obchody v Praze

Nejlepší (a nejkrásnější) obchody v Praze

Kde seženete originální český design? ...
Móda | 28.01.15
Vyrobte si krásné dekorace z papíru!

Vyrobte si krásné dekorace z papíru!

Hedvábný či balicí papír, čtvrtku,...
Marianne bydlení | 27.01.15
Fotograf Goran Tačevski: „Dobrá fotka mluví sama.“

Fotograf Goran Tačevski: „Dobrá fotka mluví sama.“

Goran Tačevski sice ví, že technika je ...
Téma marianne | 28.01.15
Genius loci: Ještěd

Genius loci: Ještěd

Horský hotel Ještěd je pozoruhodná stavba,...
Téma marianne | 27.01.15
Přátelství na život a na smrt: já a můj mobil

Přátelství na život a na smrt: já a můj mobil

Kdy naposledy jste se dívali do mobilu? Před chvilkou?! ...
Téma marianne | 27.01.15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?