Arabská pochoutka: Baklava

Arabská pochoutka: Baklava

Když se řekne baklava, představíme si arabskou pochoutku plnou oříšků. Stačí jen malý kousek, prosladí vám den. Naučte se ji dělat doma!
Kolik času potřebujete?

Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 25 minut

Počet porcí
12

Ingredience
450 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce oleje
½ lžičky soli
150 g vlašských ořechů, nasekaných
100 g másla
špetka kypřicího prášku
250 ml citronového sirupu (postup výroby sirupu níže)

Příprava jídla
1) Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.



2) Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.



Citronový sirup
Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky:

Jablečný závin s vaječným koňakem

Jablečný závin s vaječným koňakem

Hledáte ideální moučník na ...
Jídlo | 17.10.14
Medová stehýnka se švestkami, mandlemi a slaninou

Medová stehýnka se švestkami, mandlemi a slaninou

Hledáte originální recept pro ...
Jídlo | 14.10.14
Švestkový koláč, po kterém nezbyde ani drobeček

Švestkový koláč, po kterém nezbyde ani drobeček

Udělejte si život sladší a upečte si ...
Jídlo | 01.10.14
Ochutnejte skvělou červenou řepu s ořechy a nivou!

Ochutnejte skvělou červenou řepu s ořechy a nivou!

Pokud máte rádi červenou řepu, inspirujte se ...
Jídlo | 01.10.14
Klasická smaženice

Klasická smaženice

Proč vymýšlet vymyšlené? Držte se ...
Jídlo | 13.09.14
Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako ...
Jídlo | 06.09.14
Snídaňové sušenky

Snídaňové sušenky

Zdravý start do nového dne. Upečte si tyhle ...
Jídlo | 30.08.14
Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce ...
Jídlo | 23.08.14

Nejnovější články:

Soutěž: Vyhrajte s kolekcí Originals 1913

Soutěž: Vyhrajte s kolekcí Originals 1913

Kolekce Originals 1913 navazuje na úspěšnou ...
Soutěže | 20.10.14
Rtěnka jako šperk

Rtěnka jako šperk

Pravá dáma se nelíčí leskem na rty,...
Krása a zdraví | 19.10.14
Pro dobroty do Dlouhé

Pro dobroty do Dlouhé

Jestli rádi dobře jíte a jestli si pod tím...
Jídlo | 19.10.14
8 tipů, jak se správně odlíčit

8 tipů, jak se správně odlíčit

Zdravá a krásná pleť není jen ...
Krása a zdraví | 18.10.14
Proměna: V laskavém objetí dálek

Proměna: V laskavém objetí dálek

Nina Makelberge strávila dětství v Asii a ...
Marianne bydlení | 18.10.14
Dítě je specialistou na řeč – využijme toho!

Dítě je specialistou na řeč – využijme toho!

Rozhovor s Markem Kadlecem – odborníkem na ...
Téma marianne | 16.10.14
11 perfektních dárků, kterými potěšíte své přátele

11 perfektních dárků, kterými potěšíte své přátele

Taky si lámete hlavu, co přinést na ...
Téma marianne | 17.10.14
Proměna: Tři splněná přání

Proměna: Tři splněná přání

Magda a Tomáš chtěli, aby obývací ...
Marianne bydlení | 15.10.14
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
 

Vše na téma LIPOSUKCE

Které partie jsou pro liposukci vhodné? Jak vybírat kliniku? Jaká jsou negativa tohoto zákroku?

Jak vidíte nevěru?

Jste "moderní" a smířená s tím, že dlouhodobý vztah se bez ní neobejde?