Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Roláda s moka krémem

Dezert jako z cukrárny zvládnete s naším receptem hravě i doma!

Redakce Marianne | 28. 06. 2014


Doba přípravy: 40 minut

Pečení: 12 minut

Chlazení: 2 hodiny

Počet porcí: 6

Budete potřebovat:

  • 30 g prosátého kakaa + na poprášení

  • 30 g hladké mouky, prosáté

  • 1 lžíce granulí instantní kávy

  • 6 velkých vajec pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť

  • 100 g krupicového cukru

Na krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce krupicového cukru

  • 2 lžíce kukuřičného sirupu (z prodejen zdravé výživy)

  • 180 g kvalitní tmavé čokolády, rozehřáté

  • 2 lžíce instantní kávy, rozpuštěné ve 2 lžících vody

  • 4 žloutky

Postup:

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Velkou utěrku poprašte kakaem. Do mísy prosijte kakao s moukou, v misce rozmíchejte kávu ve lžíci horké vody.

Do větší mísy dejte žloutky a elektrickými metlami je ušlehejte do pěny, aby zesvětlaly. Trvá to asi pět minut.

Ve zcela čisté misce ušlehejte při nízké rychlosti bílky do pěny. Zvyšte rychlost na střední a tenkým pramínkem přisypávejte cukr. Zašlehávejte, dokud nevznikne tuhý sníh.

Gumovou stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidejte i zbylý sníh, kávu a mouku s kakaem.

Pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 až 12 minut, až bude pružné. V polovině této doby plech obraťte. Hned po upečení vyklopte na utěrku poprášenou kakaem a sloupněte pečicí papír. Z delší strany stočte i s utěrkou do rolády; švem dolů nechte na mřížce zcela vychladnout.

Smetanu ušlehejte téměř dotuha. V kastrůlku přiveďte k varu cukr, sirup a lžíci vody, aby se cukr rozpustil. Tři minuty povařte, pak dejte stranou. Žloutky šlehejte asi tři minuty a pomalu k nim vešlehávejte cukrový sirup. Po dvou minutách vešlehejte čokoládu, kávu a šlehačku.

Vychladlé těsto rozbalte, potřete vychladlým krémem, stočte, zabalte do utěrky a nechte alespoň dvě hodiny v chladu. Před podáváním hojně poprašte kakaem. Krájejte na řezy.

Dnes s námi můžete v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz soutěžit 5 balíčků kosmetiky Bourjouis Paris.