Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

S Jamiem Oliverem v… kuchyni!

Milujete vaření a u vašich kulinářských specialit si pomlaskává celá rodina? Tak své dílo zvěčněte a udělejte krásnými fotkami chutě svým přátelům na Facebooku nebo si založte svůj vlastní blog. Kuchařská hvězda vám prozradí, jak na to!

Redakce Marianne | 10. 06. 2013

Také závidíte těm, kteří umějí menu nejen dobře připravit, ale také naaranžovat a umně nafotit? Ikona současné gastronomie Jamie Oliver a fotograf a ambasador značky Nikon David Loftus vám prozradí, jak na to.

Rychle a zběsile

David Loftus radí: „Foťte hodně a foťte rychle.“ Základem je také dobré vybavení. Pokud například použijete zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla.

Pozor na to, že čerstvě uvařené jídlo má ‚fotografickou životnost‘ v řádu minut. Jamie dodává: „Na nejlepší snímek máte většinou jen 45 sekund. Musíte pochopit, že pánem situace je jídlo samotné.“

Všechno stojí za záběr

Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, který při přípravě jídla a koneckonců i při fotografování vzniká. A určitě stojí za to, ho také zvěčnit! Stačí nastavit delší čas závěrky, a žádný detail nemá šanci vám uniknout!

NIKON029

10 tipů od Jamieho Olivera a Davida Loftuse

  1. Pracujte s neutrálním pozadím, aby lépe vynikla struktura a barva jídla.

  2. Čerstvost ingrediencí vyzdvihnete, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.

  3. Foťte opravdu rychle, zvláště pak horké potraviny.

  4. Fotografujte vše. Nepořádek k vaření patří!

  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky.

  6. Naaranžujte scénu a nebojte se použít vlastní ruce – i v záběru, fotí-li někdo jiný.

  7. Používejte funkci makro a zachyťte okouzlující detaily.

  8. Servírujte na světlých, ne však čistě bílých talířích.

  9. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.

  10. Zkuste fotit i z pohledu kuchaře.

S Jamiem Oliverem v… kuchyni!