Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Smažená jižanská křídla

Chystáte party? Tak zkuste hostům připravit pálivá smažená kuřecí křidélka s křenovým dipem!

Redakce Marianne | 15. 09. 2013


Příprava receptu vám zabere asi 20 minut, s dalšími dvaceti minutami počítejte na smažení. S ingrediencemi jsme počítali pro čtyři strávníky.

Co budeme potřebovat?

1350 g kuřecích křídel

Na kořenicí směs:

  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 stroužek drceného česneku

Na obalení:

  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce tabasca
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 250 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • mleté chilli a uzená paprika na poprášení

Na dip:

  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1–2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1/2 lžičky mletého chilli

Jak na to?

Z křídel za posledním kloubem odkrojíme špičky bez masa a zbylou část rozdělíme v prostředním kloubu napůl. Omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Promícháme je s přísadami na kořenicí směs a dáme na hodinu do chladu.

Smícháme přísady na dip, osolíme a dáme vychladit. Poté si připravíme suroviny na obalování. V hlubokém talíři prošleháme vejce, tabasco, chilli a 1 lžičku pepře. Na plochý talíř nasypeme mouku.

V hrnci rozehřejeme 5 cm vysokou vrstvu oleje (pokud máte kuchyňský teploměr nebo používáte fritézu, tak na 190 °C).

Namočíme křídla po 5 kouscích do vajec a pak obalíme v mouce. Dáme je do oleje a smažíme za občasného obracení 8–10 minut. Poté je vyndáme a na papírových utěrkách necháme vsáknout přebytečný olej. Pokračujeme další dávkou až do usmažení všech křídel. Křídla podáváme s křenovým dipem.

Další zajímavé recepty najdete na www.apetitonline.cz