Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Španělská kuchyně není jen paella!

Když se řekne Španělsko, vybaví se vám jen nabité pláže a talíř plný rýže a plodů moře? Možná se budete divit, ale tamní gastronomie je mnohem bohatší, než se na první pohled může zdát.

Redakce Marianne | 4. 12. 2012

Jaká vlastně je?

Především velmi multikulturní. Zahrnuje židovské vlivy, ale také chutě a vůně nového světa pocházející z koloniálních dob v Americe. Na severu Španělska se navíc můžete potkat i s francouzskou kuchyní. Nejsilněji je však znát působení arabských obyvatel Pyrenejského poloostrova během středověku. Doslova ho ucítíte na každém kroku, a to díky výrazně aromatickému koření, jako je šafrán a římský kmín. Španělé rovněž podobně jako Arabové rádi sladí své dezerty medem a zdobí je mandlemi.

Základní suroviny

Španělé jsou opravdovými jižany, a tak si stejně jako Italové a Řekové libují v domácím tekutém zlatu – olivovém oleji. Připravují na něm veškerá svá jídla. Ke všemu vám rádi a s gustem nabídnou vynikající zeleninový salát. Nejčastěji se proto na španělském stole setkáte s česnekem, cibulí, bramborami, lilkem, rajčaty, paprikami a samozřejmě také domácími olivami. Neminou vás ani různé druhy masa, uzeniny, plody moře a Španěly milovaná bílá mouka.

Co najdete na jídelním lístku?

Tapas – malé pikantní jednohubky s olivami, sušeným masem, sýrem, cizrnou, špenátem nebo ančovičkami

Gazpacho – hustá studená polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, oleje a citronu

Tortilla – omeleta z vajec, brambor a cibule

Jamón serrano – sušená šunka z kýty ovoněná mořskou solí a sušená v horách

Bacalao – solená sušená treska

Paella – pánev s rýží s kuřecím masem nebo mořskými plody a zeleninou

Flan – koláč z křehkého nekvašeného těsta s pudinkem

Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem a skořicí

Tapenáda z černých oliv

Více než se Španělskem je tato delikátní pomazánka spojená s oblastí Provence. Zkuste ale pro její přípravu využít španělské olivy, které vynikají svojí plnou chutí, a nebudete litovat. Vezměte si ze Španělů příklad a namixujte si vlastní mezinárodní styl!

tapenada-z-cernych-oliv-v-rytmu-flamenca

Co budete potřebovat?

250 g vypeckovaných černých španělských oliv

4 lžíce kaparů

8 lžic panenského olivového oleje

stroužek česneku

2 lžíce hořčice

černý pepř

tymián

Jak na to?

Všechny ingredience rozdrťte v hmoždíři nebo ručním šlehačem. Tapenádu poté namažte jako pomazánku na chleba nebo ji můžeme použít jako podklad na tousty se sušenými rajčaty či tuňákem. Tapenáda vám zachutná i v těstovinách, grilované zelenině nebo v nejrůznějších salátech.

Další recepty naleznete na www.olivyzespanelska.cz. Na těchto stránkách můžete ve hře Vánoční pecka s olivami (5.-18.12.) soutěžit o hodnotné výhry. Dnes se také můžete zapojit do naší Velké vánoční soutěže a vyhrát v ní prostírání a nákupní tašku právě s motivem španělských oliv.