Reklama

Sýry, nebo oříšky – co se hodí k vínu víc?

Pokud jste už někdy byla v moravském sklípku, pak si zcela jistě pamatujete, co vám místní vinaři nabízeli jako chuťovku k vínu. Určitě to nebyly oříšky, mandle ani chipsy. To by bylo největší faux pas. K vínu totiž patří hlavně sýry!
Napsal Ivana Ašenbrenerová Vydáno 10. prosinec 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Sýry, nebo oříšky – co se hodí k vínu víc?


Sommeliéři nemají rádi, když si lidé kazí požitek z vína oříšky nebo brambůrkami. K vínu podle nich patří především sýry. Ovšem ty správné, aby se ‚nezabila‘ chuť vína. Na druhou stranu jiní tvrdí, že pro kombinaci vína a sýrů žádná zvláštní pravidla neplatí. I když – jedno hlavní pravidlo byste respektovat měli. Jeden druhého by neměl přebít, takže by vždy mělo jít o harmonické spojení, kterému Francouzi říkají ‚bon mariage‘. Jaké sýry jsou tedy vhodné ke konkrétnímu vínu?

cheeseplatter

Sýry k bílému vínu

Veltlín: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (ementál, eidam, gouda)

Neuburské: polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením

Sauvignon: polotvrdé sýry holandského typu (gouda, eidam)

Ryzlink: zrající sýry a tvrdé sýry typu trapist

Rulandské bílé: tvrdé sýry (primátor, ementál) a kozí sýry

Chardonnay: tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu (beuafort, eidam, gouda) a tvrdé ovčí a kozí sýry

Veltlínské: rané čerstvé sýry (mascarpone, ricotta)

Pálava: uzené a pařené sýry

Muškát: sýry s modrou plísní a čerstvé sýry

Tramín: sýry s modrou plísní a zrající sýry

im502brie

Sýry k červenému vínu

Rulandské modré: měkké sýry s bílou plísní (camembert, brie, hermelín…), tvrdé a polotvrdé sýry, jako je ementál, moravský bochník

Modrý Portugal: měkké sýry s bílou plísní (brie, camembert…)

Cabernet Moravia: měkké sýry s bílou plísní (hermelín, brie…)

André, Frankovka i Zweigeltrebe: měkké sýry s bílou plísní

Frankovka: měkké sýry s bílou plísní, ale i polotvrdé holandského typu s kořením

Svatovavřinecké: měkké s bílou plísní, sýry s dvojí plísní (cambozola, vltavín)

Merlot: měkké sýry s bílou plísní, zrající sýry, sýry typu trapist (Port Salut, Reblochon, Bel Paese)

Více informací získáte například na http://www.ubytovani-valtice.cz/.

Chcete vyhrát skvělé moravské víno? Pak s námi dnes soutěžte v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o víno ve Vinotéce 2 deci.

Číst 8783 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:17

Další články

Reklama