Reklama

Tradiční bramboračka

Využijte toho, co nám právě teď dává příroda, a uvařte si k obědu pořádnou českou bramboračku s houbami. Hutné polévky jsou navíc na podzim ideální, protože nejen zahřejí, ale taky zasytí.
Napsala Apetit Vydáno 24. září 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Tradiční bramboračka

Doba přípravy:

10 minut

Vaření:

20 minut

Počet porcí:

pro 4 osoby

Co budete potřebovat:

  • hrst sušených hub (nebo misku čerstvých hub)
  • 6 středních brambor
  • 1 větší mrkev
  • kousek celer
  • 1 petržel
  • asi 10cm kousek pórku
  • 1 menší cibuli
  • asi 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci sušené majoránky
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte. Pokrájejte na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znova přiveďte k varu.

  2. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte ji 1,25 l studené vody.

  3. Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Číst 2977 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:15

Další články

Reklama