Reklama

Tradiční lokše

Už se vám peče v troubě martinská husa? V tom případě je ta správná chvíle udělat si lokše. Tak jak je dělávaly naše venkovské babičky. Správná lokše má být skoro průsvitná. A bez vypečeného husího sádla se rozhodně neobejde.
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 11. listopad 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Tradiční lokše

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: podle množství

1kg brambor

300g hladké mouky

sůl

1) Brambory uvařte v osolené vodě, a to nejlépe den předem, ať nemusíte čekat, až vystydnou. Mouky má být třetina váhy brambor. Vařené brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. Pak postupným přidáváním mouky vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na kousky, a z nich na pomoučněném stole vyvalujte tenké placky. 

2) Lokše pečte nasucho, nejlépe samozřejmě na plotně kamen, ale kdo je dneska má doma? Postačí i běžná pánev. Jen z ní pravidelně odsypávejte opadanou suchou mouku, protože jinak se vám bude na pánvi připalovat.

3) Lokše potírejte vypečeným husím sádlem. Budou díky tomu krásně šťavnaté.

Číst 2203 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:26

Další články

Reklama