Reklama

Vánoční recepty II: Perníčky a rohlíčky

Bez čeho si neumíme Vánoce představit? Bez vanilkových rohlíčků nebo perníčků? Máme pro vás tři recepty na tato tradiční cukroví v novém kabátě. Připravili je pro vás výživoví experti ze společnosti PRO-BIO.

Napsala Markéta Kronovetrová Vydáno 17. prosinec 2012
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Vánoční recepty II: Perníčky a rohlíčky

Medové perníčky

Co budeme potřebovat?

860 g žitné celozrnné mouky

4 vejce

4 velké lžíce medu

350 g třtinového cukru (například Bioharmonie)

1 polévkovou lžíci perníkového koření

citronovou kůru (z biocitronu bez chemického ošetření)

250 g sádla

bioprášek do pečiva (vinný kámen)

Jak na to?

Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Pokud je řídké, přidáme mouku. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Medové perníčky z žitné mouky

pernicky Co budeme potřebovat?

 800 g žitné mouky (například Bioharmonie)

 4 vejce

 250 g tuku

 8 lžic medu

 300 g třtinového cukru

 1 polévkovou lžíci perníkového koření

 citronovou kůru

 1 polévkovou lžíci jedlé sody

 100 g mletých ořechů

Jak na to?

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odpočívat při pokojové teplotě jeden až dva dny. Potom ho rozválíme na tloušťku asi 4 mm a vykrajujeme. Potřeme ušlehaným vejcem a

pečeme při teplotě 180 °C. Zdobení je pak na každém.

Pohankovooříškové rohlíčky (bezlepkové)

Pohankovo-oriskove_rohlicky
Co budeme potřebovat?

250 g pohankové mouky

210 g másla

70 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

100 g mletých lískových oříšků

třtinový a vanilkový cukr na obalení

Jak na to?

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme několik hodin (ideálně přes noc) odpočinout. Pak tvarujeme rohlíčky, které pečeme při teplotě 180 °C. Bude stačit asi 15–20 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v cukru. Po třech dnech budou vláčné a rozplynou se na jazyku.

Číst 2152 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:03

Další články

Reklama