Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Velikonoční ptáčci

Nebojte se pustit děti k vaření. Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Velikonoc, neboť je symbolem zrození. Ptáčci jsou z kynutého těsta a opravdu krásně vám ozdobí velikonoční stůl.

Redakce Marianne | 24. 03. 2013

Doba přípravy této delikatesy je 30 minut. S dalšími 45 minutami musíte počítat na vykynutí těsta. Jeden plech ptáčků upečete zhruba za 1 hodinu a 20 minut. Ingredience jsou rozpočítané na 25 kusů.

Co budeme potřebovat?

  • 20 g čerstvého droždí

  • 500 g hladké mouky + na poprášení

  • 70 g krupicového cukru

  • 250 ml vlažného mléka

  • špetka soli

  • 100 g másla, rozpuštěného

  • 2 žloutky + 1 žloutek na potření

  • rozinky nebo koření či semínka na očička


Jak na to?

Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Ke zbytku mouky přilijeme zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněteme a vypracujeme měkké, nelepivé těsto.
Těsto dáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme.
Vytvoříme ptáčky (viz návod níže), poté je klademe na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

Jak na ptáčky?
Z těsta oddělíme kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválíme asi 1 až 2 cm silný a asi 15 až 20 cm dlouhý váleček. Na válečku uvážeme uzlík. Jeden konec vytvarujeme jako zobáček a nastřihneme ho nůžkami. Nakonec do hlavičky vmáčkneme dvě rozinky jako očka.

Druhý konec uzlíku podle potřeby můžeme zkrátit, prstem ho zploštíme a nožem několikrát nařízneme, čímž vznikne ocásek. Ptáčky poskládáme na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřeme rozšlehaným žloutkem. Dáme je péct.

Pár užitečných tipů

  • Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky. Následný postup je stejný.

  • Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.

  • Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.

Další recepty naleznete na www.apetitonline.cz.