Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vepřové na červeném zelí

Kdybyste neměli chuť na svatomartinskou husu, zkuste náš recept na vepřové se zelím.

Redakce Marianne | 11. 11. 2012

Příprava vám zabere asi dvacet minut, ale na pečení budete potřebovat alespoň čtyři hodiny. Uvedené ingredience vám vystačí pro 8 osob.

 

Co budete potřebovat?

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1 lžička zrnek pepře, hrubě drcených
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • mořská sůl a krupicový cukr
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nahrubo
  • 1,5 kg červeného hlávkového zelí, jemně nakrouhaného
  • 1 brambora, oloupaná a hrubě strouhaná
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 2 jablka, bez jádřince, na osminky
  • 300 ml červeného vína
  • 3 lžíce nakládaných brusinek nebo rybízového džemu
  • 200 ml hovězího vývaru
  • bramborové šišky, knedlíky nebo vařené brambory k podávání

 

Jak na to?

Předehřejte si troubu asi na 120 °C. Maso nakrájejte na 3 cm silné plátky, popepřete, osolte a okořeňte tymiánem.

Na dvou lžících oleje nechte v pekáčku zezlátnout cibuli, stačí asi čtyři minuty. Přisypte 2 lžíce cukru a nechte zkaramelizovat. Pak je na řadě zelí a brambora. Směs pořádně promíchejte. Přidejte jablka, víno, brusinky nebo rybíz a osolte.

Na zbylém oleji v pánvi opečte maso dohněda a rozložte ho na zelí. Pak do pánve nalijte vývar a odvařte všechny chutné připečeniny. Vše nalijte do pekáčku k masu a zelí. Přiklopte a pečte v troubě 4 hodiny doměkka. Zelí na závěr dochuťte podle potřeby solí a cukrem. Jako příloha se hodí bramborové šišky, knedlíky nebo brambory.

 

Přejeme dobrou chuť.

 

Další recepty najdete na Apetitonline.cz.