Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vyprošťovací zelňačka (kapustnica)

Doslova divotvorná polévka, která vás zaručeně postaví na nohy po každé party nebo silvestrovském večírku. Dodá energii, a když ji připravíte o den dříve, bude chutnat ještě víc.

Redakce Marianne | 29. 12. 2013


Příprava: 10 minut

Vaření: asi 2 a ½ hodiny

Počet porcí: 4

Budete potřebovat:

  • 250 g uzeného plecka

  • 300 g kysaného zelí

  • 50 g sušených švestek

  • 2 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 4 kuličky pepře a nového koření

  • 2 bobkové listy

  • 1 lžička sladké papriky osmahnutá na lžíci másla

  • 1 nožka paprikové klobásy (čabajky apod.)

  • 150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky

  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Poté přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

2. Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.