Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Závin se sušeným ovocem

Štědrý den je za dveřmi a jednou ze součástí štědrovečerního menu je i vánoční moučník. I když jsou zvyky různé, ve většině domácností se na Vánoce peče jablečný štrúdl nebo vánočka. Upečte letos klasiku v trošku jiné úpravě – závin se sušeným ovocem.

Redakce Marianne | 23. 12. 2013


Příprava: 15 minut

Pečení: 30 minut

Na 2 záviny

Budete potřebovat:

  • 6 lžic meruňkového džemu
  • 2 lžíce rozinek sultánek
  • 6 lžic nahrubo nasekaných mandlí
  • 400 g sušeného ovoce
  • 2 lžíce brandy nebo rumu
  • 50 g marcipánu
  • 500 g listového těsta
  • vejce na potření

Postup:

1. Džem rozetřete v kastrůlku, vypněte a přimíchejte sultánky, mandle, nahrubo nasekané ovoce a rum. Marcipán nakrájejte na kostičky a přimíchejte do směsi. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.

2. Těsto rozdělte napůl a rozválejte na dva pláty. Na každý naneste polovinu náplně, sviňte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete ozdobit hvězdičkami vykrájenými z těsta. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Něco navíc:

  • Pokud máte ráda kandované ovoce, nahraďte jím část sušeného.

  • Sušené ovoce, které není v biokvalitě, vždy před použitím propláchněte horkou vodou, abyste ho zbavila síry.