Reklama

7 ingrediencí, které udělají každé jídlo zdravější

Neřídit se vždy receptem nemusí nutně znamenat katastrofu. Jistě, neměli bychom se odchylovat úplně, ovšem některé nezdravé potraviny se dají nahradit zdravějšími variantami, aniž by se změnila výrazně konečná chuť jídla. Víte, které to jsou?
Napsala Gabriela Kabátková Vydáno 06. červen 2014
7 ingrediencí, které udělají každé jídlo zdravější


1. Místo strouhanky drcený oves

oves

Abyste napodobili její strukturu a jídlo vám vyšlo v podstatě stejné, můžete sáhnout po drceném ovsu. Tato náhrada má nižší obsah cholesterolu, a když ji použijete například do sekané, rozdíl sotva zaznamenáte.

2. Místo slaniny koření v podobě červené papriky

paprika

Místo tučné slaniny ochuťte jídlo kořením, bude to pro vás rozhodně zdravější. Děláte si k snídani pravidelně vejce se slaninou? Poprašte je ještě na pánvi červenou paprikou. Imituje totiž ‚kouřovou‘ chuť slaniny. Pokud máte na slaninu pořád chuť, dejte si třeba hráškovou polévku, chutná velmi podobně.

3. Místo soli citronová šťáva

citronova_stava

Stačí malé množství vymačkané šťávy a dochucení jídla je hotové. Navíc tím, že vynecháte sůl, do sebe nebudete dostávat příliš sodíku. Slánku na stole vyměňte za plátky limetek a citronu, které dochutí zeleninové saláty nebo rýži či rybu.

4. Místo másla avokádo

avocado

Chystáte si toust s máslem nebo sendvič ke svačině? Vyhněte se máslu. Obsahuje větší množství kalorií než pyré z avokáda, které jich má v průměru o 75 méně. Změkčí pečivo úplně stejně a ještě budete mít dobrý pocit, že jíte zdravěji.

5. Místo oleje ovocná šťáva

apple-juice

Pokud pečete kupříkladu muffiny, sladký chléb nebo koláč, kde recept vyžaduje do těsta olej, nahraďte polovinu ovocnou šťávou – nejlépe z jablek. Snížíte tím kalorie. Připravujete brownies nebo čokoládový dort? Místo jablečné šťávy doplňte půlku oleje pyré ze sušených švestek.

6. Místo bílé mouky celozrnná

celozrnna_mouka

Platí totéž co u oleje: v těstě, které se chystáte péct, nahraďte půlku dávky klasické mouky moukou celozrnnou. Tu můžete také využít pro pečení opravdu jemných jídel, například sušenek.

7. Místo podmáslí nízkotučný bílý jogurt

23yoghurt_gl_27jun11_iStock_b

Tentokrát použijte stejné množství jogurtu, které je uvedené u podmáslí, redukuje se tím množství nasycených tuků a sodíku. Nebraňte se ani řeckému jogurtu, který můžete přidat místo zakysané smetany do krémových polévek.

Další články

Reklama