Reklama

7 šokujících ingrediencí v potravinách, které jíme každý den

Pochutnáváte si na bagetkách, zmrzlinách, pizzách a salátech s dresinkem? Možná vás bude zajímat, jaké chemikálie a podivné přísady v těchto chutných potravinách můžete najít. A ne všechny jsou zrovna bezpečné.
Napsal Ivana Ašenbrenerová Vydáno 29. duben 2014
7 šokujících ingrediencí v potravinách, které jíme každý den


Jeden ze známých světových řetězců prodávající bagety přiznal, že při pečení chleba přidává do těsta azodikarbonamid (ADA), chemickou látku, která se používá při výrobě karimatek na jógu a letních gumových žabek. I když tuhle látku už při výrobě odstranili, ADA najdeme v minimálně pěti stech jiných průmyslově zpracovaných potravinách. Proč? Protože prodlužuje jejich trvanlivost, a snižují se tak náklady na výrobu. Ačkoli se tato látka považuje za bezbečnou, existují i jiné chemikálie, které se dostávají do našich žaludků – obrazně i doslova. Víte, které to jsou?

Bromovaný rostlinný olej

Najdete ho například v citrusových nápojích typu Fanta a podobně. BVO neboli E443, je zakázaná přísada, která se používá jako stabilizátor. Je to tekutina s ovocnou vůní, sloučenina bromu a rostlinného oleje. Je považován za škodlivou přísadu, která se hromadí v těle, takže v České republice se nesmí používat. Ovšem potraviny pocházející z jiných zemí mohou tuto látku obsahovat. A kde se ještě používá? Při výrobě nábytku. Nadměrný přísun této látky vede ke ztrátě paměti, poškozuje pokožku i nervy.

Kastoreum k aromatizaci

Zmrzliny, jogurty, cukrovinky a pečivo – tam všude může tato ‚přírodní‘ látka být. Jde o látku nažloutlé sekrece z ricinového vaku, který bobr používá při označování svého území. Používá se nejen jako potravinářská přídatná látka, ale také v parfumerii. Má lehce květinou vůni a sladkou chuť. Neexistuje sice důkaz, že by byla škodlivá pro lidský organismus, ale přece jen, konzumovat něco, co má bobr v anální části… Fuj.

L-cystein v bagetách a obilovinách

Emulgátor E920 se používá jako kypřicí přípravek na pečení a na zpracování mouky. Snižuje se tak doba zpracování těsta, a díky tomu se zvyšuje objem. Nachází se v peří, vlasech, kůži, kopytech a nehtech. Přidává se do pečiva, uzenin, ovocných šťáv jako antioxidant, který zabraňuje ztrátě vitaminu C. I když není prokázáno žádné riziko pro člověka, výzkumy na krysách ukazují, že se kvůli němu snižuje plodnost a v některých případech může způsobit poruchy ledvin. U nás i v EU a USA je tato látka povolená.

Polydimethylsiloxan v pizze a hranolkách

Tohle devatenáctipísmenkové slovíčko je pěkně záludné. Protipěnicí, protispékající a stabilizační činidlo E900 je jen jiné slovo pro silikon. Je to polymer na bázi křemíku, který je bezbarvý, transparentní a považuje se za netoxický. Používá se do leštidel na nábytek, mycích prostředků, do kosmetiky, do tmelů, a dokonce tvoří lubrikační povlak většiny kondomů. V potravinářství se používá do džemů, marmelád, konzerv a také se přidává do tuků na smažení. Studie ukazují, že se v těle tento polymer nehromadí, takže je považován za bezpečný. Ovšem při vysokých teplotách se jako přísada rozkládá do sloučenin, jako je formaldehyd, který může způsobit podráždění očí a také problémy s dýcháním.

Propylenglykol ve zmrzlině a dresinku

Další ‚éčko‘ – E1520 – je bezbarvá látka kapalného skupenství, která nemá výraznou chuť a je jemně nahořklá. Používá se už omezeně a nahrazují ji bezpečnější glykoly (PEG). Přirozeně se vyskytuje v pivu a vínu. Získává se synteticky z ropy. V potravinářství se používá jako stabilizátor, zahušťovač a v kosmetice jako nosič nebo rozpouštědlo. Chrání potraviny před tím, aby zmrzly. Najdeme ho v dresincích, popcornu, zmrzlinách, sušenkách či čokoládových produktech. Ovšem kromě toho se používá jako hlavní složka do odmrazovačů, barev a laků a podobně. Prý není nebezpečný, ale ve vysokých dávkách může způsobit podráždění pokožky a očí a byly zaznamenány případy kontaktní dermatitidy u dětí. U nás se může používat v nápojích a dále jako nosič v emulgátorech, enzymech a aromatech.

Šelak v želé

Milujete želatinové medvídky? Víte, že se do nich dává E904 neboli šelak? Je to polyesterová pryskyřice, která se získává z… výměšků hmyzu, brouka Laccifer lacca kerr. Slouží k tomu, aby bylo ovoce, zelenina, lentilky a želé pěkně lesklé. Najdeme je i v sušeném ovoci a zrnkové kávě. Díky šelaku se zabraňuje ztrátě vlhkosti, a prodlužuje se tak trvanlivost. Jenže E904 najdeme i v lepidlech a přípravcích na podlahu. Přestože není šelak toxický, u citlivých lidí může vyvolat alergii.

Oxid titaničitý ve smetaně do kávy

E171 je bílé a nerozpustné barvivo. Přirozeně se vyskytuje v minerálech, například v ilmenitu, který se nachází třeba na pláži. Tato populární látka se používá při bělení zmrzliny, salátových zálivek a zubních past, barev a podobně. Jako pigment se přidává do žvýkaček, bonbonů či džemů. Překvapivě působí i jako ochrana proti UV záření. Mimo potravinářství najdete E171 v inkoustových propisovačkách, keramice a kosmetice. Studie ukazují, že má nízké riziko toxicity, ale v těle se špatně absorbuje, po požití lze tuto látku najít v lymfatických uzlinách a plicích. Použití v České republice je kromě dětské výživy povolené.

Další články

Reklama