Reklama

Dieta a zmrzlina? Klidně!

V horkých letních dnech těžko odolat lákavé zmrzlině. Jenže co ty cukry, kalorie… Naše diety dostávají na frak. Přesto existuje cesta, jak mlsat a nepřibrat. Vážně. Chce to jen více číst etikety.
Napsala Jana Marxtová Vydáno 18. červenec 2014
Dieta a zmrzlina? Klidně!


„Známkou tzv. zdravé zmrzliny, u které se nemusíte bát, že při její občasné konzumaci přiberete nadbytečná kila, je tvarohový základ nebo poctivá ovocná dřeň s obsahem ovoce alespoň 60 %. Oba typy totiž obsahují minimum tuku a přidaného cukru,“ radí RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl. „Naopak velkým rizikem pro správnou výživu u zmrzlých pochoutek jsou palmové nebo palmojádrové oleje. Pokud toto složení najdete na etiketě vámi vybrané zmrzliny nebo nanuku, určitě je nekupujte! Jedná se o velmi nezdravé rostlinné tuky, které se do mražených pochoutek přidávají, aby lépe držely tvar. Naší postavě a zdraví ale rozhodně neprospívají.“

Domaci_bananova_zmrzlina_foto_zdroj_LUCIE_CENTRUM_ZDRAVI

Pozor na čokoládové polevy

V rámci zmražených pochoutek si dejte pozor i na čokoládové polevy. Vybírejte takové, které neobsahují ztužené, tzv. hydrogenované rostlinné tuky. „Průmyslově ztužené tuky mají prokázaný negativní vliv na naše zdraví, zejména pak na cévy, a proto rozhodně do zdravého jídelníčku nepatří,“ doplňuje RNDr. Lucie Svobodová z poradenského Centra zdraví. Co se týče točené zmrzliny, té bychom se při dietách měli vyhnout. Vypadá sice lákavě, ale většinou se vyrábí z hotových směsí, takže nevíte, co vše je v ní ukryto. Ne všechny na trhu dostupné zmrzliny jsou zdraví prospěšné, pokud se ale budete držet našich rad, vašemu zdravému mlsání nestojí nic v cestě. Tak do plavek a hurá k vodě!

Tip Marianne:

RECEPT na zdravou domácí zmrzlinu

(tuto zmrzlinu mohou i děti a osoby, které jsou na bezlepkové dietě nebo nesmějí mléčnou bílkovinu)

Potřebujeme:

  • banány (množství zvolte podle počtu osob)

  • šťávu z citronu

Jak na to:

  1. Banány nakrájejte na kolečka a nechte přes noc zmrznout v mrazáku.

  2. Zmrzlé banány zakápněte citronovou šťávou a umixujte v mixéru. Vznikne tak hotový krémový základ pro jakoukoli zdravou zmrzlinu.

  3. Podle vlastní chuti a fantazie můžete přidat ještě další přísady:

  • čerstvé ovoce, například jahody

  • vanilkový lusk

  • mandlové máslo

  • nadrcené oříšky aj.

TIP: Fanoušci exotičtějších příchutí mohou vyzkoušet kombinaci čokolády a pomeranče.

Další články

Reklama