Reklama

Hodný a špatný cholesterol: víte o nich vše, co byste měli?

Víte, jakou máte hodnotu hodného a špatného cholesterolu? Nebo vás to ještě nenapadlo zjišťovat? Možná by to ale stálo za to. Vysoká hladina cholesterolu v krvi je totiž rizikovým faktorem pro řadu vážných onemocnění.
Napsal Ivana Ašenbrenerová Vydáno 01. duben 2014
Hodný a špatný cholesterol: víte o nich vše, co byste měli?


Jak to s tím cholesterolem vlastně je? Je vážně tak nebezpečný, nebo ho i potřebujeme? Když budeme nezdravě jíst, budeme ho mít zvýšený, nebo je to jinak? Moje kamarádka je jasným příkladem toho, že ne všemu se dá věřit. Je štíhlá, jí tak zdravě, jak to jde, v životě by nepozřela bůček a čokoládu si dá jen za odměnu jednou za měsíc. Pravidelně cvičí a aktivnějšího člověka abys pohledal. Přesto má vysokou hladinu cholesterolu, a to tak, že musí užívat léky na snížení. I to je (nejen pro mě) důkaz, že kolem cholesterolu poletuje neskutečné množství mýtů, které je potřeba vyvrátit. Jaké to jsou?

Mýtus 1:

Celková hodnota cholesterolu je nejdůležitější

U dospělého člověka je za zdravou hodnotu považována hodnota celkového cholesterolu do 5,0 mmol/l. Jenže jak říká dr. Nieca Goldberg, klinická profesorka medicíny na New York University School od Medicine, celková hodnota zahrnuje hodnoty HDL (tzv. hodný cholesterol), LDL (špatný cholesterol) a poměr HDL k celkovému cholesterolu. To taky zahrnuje triglyceridy, další tukové látky v krvi. Ve skutečnosti je vysoká hladina triglyceridů zejména u žen mnohem rizikovější než hladina celkového cholesterolu a nízká hladina HDL s sebou nese vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění než vyšší hladina LDL.

Mýtus 2:

Mám vysokou hladinu HDL, nemusím se ničeho bát

Bez ohledu na to, jak dobrý máte HDL cholesterol, nemůžete jen tak ignorovat LDL a další potenciální faktory. To tvrdí dr. Tracy L. Stevens, ředitelka Heart Center v Heart Institute v Kansas City. Ano, vysoký HDL vás chrání, ale není samospásný, zejména v případě, že kouříte, máte vysoký krevní tlak, cukrovku anebo jste už starší.

Mýtus 3:

Chcete-li snížit cholesterol, stačí změnit jídelníček

Jistě, jídelníček je důležitý, ale svou roli hrají i jiné faktory, jako je cvičení, cigarety a podobně. Jak říká dr. Goldberg: „Měla jsem pacienta, který přestal kouřit a snížil příjem sacharidů a začal 4× týdně cvičit. Po měsíci a půl se snížila hladina triglyceridů a zvýšila se hodnota hodného cholesterolu. Většina lidí si myslí, že stačí zdravě jíst, a jejich cholesterol se upraví. Není to tak docela pravda. Nepřehánějte to s dietou, začněte s pohybem a přestaňte kouřit.“

Mýtus 4:

Jíte zdravě, cvičíte a jste štíhlí – nejste ohrožení

Někteří lidé mohou jíst jen celer a zrní, a jejich cholesterol bude stále vysoký. „A to proto, že k tomu mají genetické predispozice, nebo už jsou ve vyšším věku,“ říká dr. Noel Bairey Merz ze Sinai Medical Center v Los Angeles. Riziko vzniku vysoké hladiny cholesterolu stoupá s věkem bez ohledu na to, co jíte.

Mýtus 5:

Nejhorší pro cholesterol jsou potraviny, které mají hodně cholesterolu

Taky slyšíte, že když budete jíst vejce, krevety a jiné vysoce cholesterolové potraviny, budete mít katastrofální hodnotu cholesterolu? Mnohem horší jsou smažená jídla, červené maso a plnotučné mléčné potraviny. Mají totiž více nasycených tuků, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu. Snižte také konzumaci trans-nasycených tuků, které najdete v některých balených pekárenských výrobcích, a jednoduchých sacharidů, jako jsou koláče, sušenky a slazené limonády.

Mýtus 6:

Užívám na cholesterol léky, není zapotřebí měnit životní styl

To si myslí spousta lidí, kteří užívají léky na snížení cholesterolu. Jenže když se budete špatně stravovat a nebudete se hýbat, budete i nadále kouřit, riziko vzniku srdečního infarktu, mrtvice nebo cukrovky bude stále vysoké. Ideální je kombinace zdravého životního stylu a užívání léků. Změna životního stylu navíc může v důsledku znamenat snížení dávky léků, které užíváte.

Mýtus 7:

Cholesterol v potravinách ucpává naše tepny

Nedávný výzkum víceméně vyvrátil teorii, že by cholesterol přirozeně se nacházející například ve vejcích, mířil přímo do tepen a ucpával je. Ve skutečnosti jsou vaječné žloutky bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají příznivý efekt na srdce.

Mýtus 8:

Mám normální hladinu cholesterolu, budu ji mít celý život

Omyl největší! Váš cholesterol se může měnit během života velmi podstatně. Například hladina triglyceridů má tendenci stoupat zvláště u žen po menopauze, takže je nutné dbát na zdravou výživu a také cvičit. Ideální je nechat si změřit cholesterol aspoň jednou za dva roky.

Další články

Reklama