Reklama

Kouzlo pomerančových květů

Vzpomínáte, pomeranče se před rokem 89 sháněly jen hodně složitě. Babička nám je do teď dává jako svátost. A možná že tak trochu kouzelné jsou. Obzvlášť jejich květy, které se často používají v kosmetických přípravcích.

Napsal Markéta Kronovetrová Vydáno 26. listopad 2012
Kouzlo pomerančových květů

Květy pomerančovníku se hodně využívají při výrobě parfémů, hlavně ve Středozemí, nejčastěji pak v Egyptě nebo v Tunisku. Sem se pomerančovníky dostaly asi v 15. století z Indie, Barmy a Indočíny, odkud pocházejí.

Čachtická paní mládla po koupeli v krvi mladých dívek, de Nerole stačily pomerančové květy

Známý a velmi ceněný je esenciální olej z prvních květů hořkého sevillského pomerančovníku. Zklidňuje a jeho jemná, delikátní vůně působí velmi povzbudivě. Sběrači vyrážejí s plátěnými košíky už brzy ráno, než slunce začne květy vysoušet. Ještě ten samý den je třeba je podrobit destilaci, aby si zachovaly svou nádhernou a nenapodobitelnou vůni. Výsledkem je esence, které se říká neroli. Své jméno získala po šlechtičně ze 16. století Anně Marii de Nerola, která tuto esenci často připravovala a byla díky ní krásná i v pokročilém věku.

pomerancovnik_kvet

K výrobě esenciálního oleje se nepoužívají ale jen květy, odborníci ho získávají i z malých ještě zelených plodů. Tento olej je ostřejší a ovocnější.

Olej doma nevyrobíte, ale pěstovat vlastní pomeranče můžete

Pokud byste chtěli pěstovat pomerančovník doma, najděte mu hodně slunné místo. Jak jsme psali, pochází ze slunných částí Asie, takže se bez tepla a světla neobejde. Zajistěte mu dostatečně propustnou zeminu s dokonalou drenáží. Musíte pravidelně zalévat.

pomerancovnik

Pokud byste chtěli vyzkoušet některé přípravky, které obsahují výtažky z květu pomeranče, zkuste své štěstí v naší vánoční soutěži. Dnes můžete vyhrát Peelingovou mořskou sůl v oleji.

Další články

Reklama