Reklama

Lékárna v kuchyni

V domnění, že pro sebe děláme to nejlepší, do sebe házíme nejrůznější umělé povzbuzovače. Přitom všechny zázračné látky v nich obsažené najdeme třeba v zelenině, ovoci nebo koření.
Napsala Vydáno 13. červenec 2016
Lékárna  v kuchyni

Jestli jste žili v představě, že do brambor přidáváme kmín, do omáčky pepř nebo skořici do štrúdlu, aby to všechno lépe chutnalo, poopravte si názor. Jistě, koření dává jídlu šmrnc, ale má i další smysl, o kterém naše babičky věděly své. 

Třeba zrovna ten kmín – brambory obsahují jedovatou látku solanin, hlavně ty zelené a naklíčené, a kmín by měl tento jed na sebe vázat. A pokud ne (protože názory se různí), alespoň budou díky němu lépe stravitelné. Pepř zase funguje jako přírodní afrodiziakum, zvedá krevní tlak, rozšiřuje cévy a bystří smysly. Skořici považovali za zázračnou už staří Řekové a Egypťané – umí prohřát tělo (proto ji sypeme do svařáku, díky ní funguje ještě líp), pomáhá i při nevolnosti, nachlazení a mírní menstruační potíže. A takových zázraků máme okolo sebe haldy. 

 

Co jíst, abychom měli: 

DOBROU NÁLADU

Kdo by to byl řekl, ale uklidnit nás dokáže třeba tvaroh, řepa nebo hroznové víno. Jako prevence bezvadně funguje také banán, makrela, brambory nebo slunečnicová semínka. Duševní pohodu ovlivňuje i látka zvaná GAPA (ta je dokonce označovaná jako ‚mozkové lázně‘). Když chybí, máte studené ruce, chuť na sladké a cítíte neklid. V takovém případě si dejte brokolici, pomeranč, celozrnné pečivo, špenát, čočku, droždí nebo skleničku vína.

Jestli vám někdy bývá úzko, potí se vám ruce, něco svírá žaludek a nejraději byste utekli, ale nevíte vlastně kam, dejte si heřmánkový nebo třezalkový čaj. Podle lékařů výborně působí i rostlina kava. Pozor, neplést s kávou, ta je naopak kvůli kofeinu naprosto nevhodná, a jestli jste nervák, rozhodně vám, podobně jako cukr, nepomůže. Do jídelníčku naopak zařaďte krocana, lososa a mléčné výrobky. Obsahují totiž aminokyselinu tryptofan, která pomáhá tělu vyrábět hormon štěstí serotonin.     

BYSTRÝ MOZEK 

Potřebuje tuk. Nebojte, nemusíte si hned mazat chleba sádlem, ten správný, zdravý tuk najdete v oříšcích, lososu, mořských plodech, kaviáru, vajíčkách nebo mandlích. Doplňte jídelníček také o borůvky (skvěle fungují i na oči), pšeničné klíčky, ledový salát, květák a zelí.   

PĚKNOU KŮŽI

Jednoznačně jí prospívá zinek – ten je ve velkém množství třeba v mandlích nebo para ořeších, ale také v mrkvi nebo ústřicích. Jestli máte suchou pleť, dopřejte si avokádo, ještě účinnější bude, když si ho uděláte jako salát s olivovým olejem a navrch přihodíte pár lněných semínek.  

DLOUHÉ MLÁDÍ

Jezte meruňky, nejenže skvěle chutnají, ale s trochou nadsázky jsou i skutečným elixírem mládí. Posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu, jsou vlídné ke střevům. Navíc díky nim budete mít krásné vlasy, nehty i pleť. Obsahují hodně kyseliny listové a ta udržuje v dobré kondici mozek. A nemusíte je jíst čerstvě utržené na kila, v sušených je všechno koncentrovanější, proto je mají v jídelníčku i američtí kosmonauti na oběžné dráze.  

POHODOVÉ TRÁVENÍ

Když běháte na WC častěji, než byste si přáli, zkuste skleničku červeného nebo bílého vína. V jedné ze studií, o které se píše v knize Léčivá moc vitaminů, bylin a minerálních látek, vědci tvrdí, že víno je účinnější proti bakteriím salmonely nebo E. coli než některé volně prodejné léky. Za výborný je považovaný i čaj z ostružiníkového listí, z řepíku, z malinového listí nebo jitrocele. Když je vám nevolno, uleví i čaj ze strouhaného zázvoru nebo máty. Jako prevence skvěle funguje živý bílý jogurt a probiotické nápoje. Při zácpě zase jezte švestky, můžete si z nich udělat i šťávu.  

VOŇAVÝ DECH

Dejte si jablko nebo žvýkejte hřebíček (koření), navařte si zázvorový čaj, sypte do jídel skořici nebo nastrouhejte křen a pak si k němu přičichněte. Příčinou dechu, který nevoní, totiž může být vedle kazících se zubů, zubního kamene a zánětu dásní taky infekce v nose nebo poruchy trávení. 

 

 

Klára Mandausová

Klára Mandausová

Popisek

Další články

Reklama