Reklama

Proměna: Z neútulné kuchyně barevné království

Vytvořit v miniaturní kuchyňce více úložného a pracovního prostoru se Charlottě Fairman zdálo nemožné. Naše designérka našla skvělé řešení.
Napsal Zuzana Veselá Vydáno 18. únor 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Proměna: Z neútulné kuchyně barevné království

V čem byl problém

Kuchyň je od ostatní části bytu oddělená zdí. Ta nešla vybourat, a tak se Charlotte musela smířit s velmi malým prostorem, který byl do značné míry zatížen velkým kotlem, nešťastně umístěným sporákem a také dřezem, jenž byl postaven mimo pracovní desku. Vedlejší jídelna se Charlottě zdála nemoderní a kvůli výmalbě i poměrně tmavá. Nelíbila se jí ani původní dlažba a lino.

Naše řešení

Kuchyň i jídelnu jsme prosvětlili žlutou a tyrkysovou barvou na stěnách. Na zem jsme položili plovoucí podlahu, která obě místnosti opticky spojila. Starou linku jsme vyměnili za moderní skříňky z lamina a nerezu. Sporák jsme odstranili a na jeho místo dali police. Charlotte teď vaří na varné desce se třemi plotnami vedle sebe, troubu jsme nechali zabudovat pod pracovní desku. úložný prostor vyřešil vozík s regály.

Nákupní košík

Proměna

Stavební úpravy 27 562 Kč

Nábytek 64 818 Kč

Spotřebiče 18 970 Kč

Osvětlení 2970 Kč

Celkem  114 320 Kč

Doplňky

Celkem 36 153 Kč

Proměna + doplňky

Celkem 150 473 Kč

Charlotte Fairman pochází z Velké Británie a do Prahy se přestěhovala před patnácti lety. Důvodem bylo její působení v pražské taneční kapele Ohm Square, v níž dodnes zpívá. My jsme ji navštívili v bytě ve čtvrti Dejvice, kde žije pět let, z toho poslední tři roky se svým francouzským přítelem Tomem. „Je to nádherný byt blízko Stromovky a zároveň i dost velký na to, abych tu mohla mít pracovnu se zkušebnou. Bohužel ho máme jen v pronájmu. Nedokážu říct, jak dlouho tu budeme, ale brzy se nám narodí dítě, a tak jsme se rozhodli upravit si nevyhovující kuchyň,“ říká Charlotte. 

aa_kuchyne2_copyaaaa_kuchyne5

PŘED a PO

Na to, jak je byt velký, je poměrně malá. Majitel domu ji vybavil starou dřevěnou linkou. Mimo ni stál sporák i dřez, a prostor navíc komplikoval kotel. Bylo tu velmi málo místa, což Charlottu od vaření spíše odrazovalo. Aby prostor přestal působit jako temná kobka, rozhodla se designérka Saša Dýcková položit světlou podlahu, která navíc opticky propojí kuchyň s jídelnou, kotel schovat do bílé skříně, vymalovat stěny veselou žlutou a klidnější tyrkysovou barvou a pořídit světlou linku. Vybrala bílé závěsné skříňky, které zkombinovala se spodními skříňkami a spotřebiči z nerezu, jenž odráží světlo. Tím dosáhla pocitu většího prostoru. Do linky zabudovala dřez i troubu s varnou deskou, a tak zrušila předtím samostatně stojící dřez a sporák. Tím se vytvořilo místo na koš na tříděný odpad. 

aaaa_kuchyne3aaa_kuchyn

PŘED a PO

„Největší radost mám z pojízdného stolku. Jeho výhodou je, že se s ním dá hýbat, což je ideální právě do malých prostorů. Klidně by tu mohly být i dva naproti sobě,“ radí Saša a dodává: „S doplňky jsem to příliš nepřeháněla, barevně jsem je ladila s výmalbou kuchyně ve žlutých a tyrkysových tónech, pro kontrast jsem přidala odstíny fialové, červené a khaki. Vybrala jsem jen pár zajímavých kousků, které byt ozvláštní, ale nezadusí. Chtěla jsem, aby byl Charlottin a Tomův domov vřelý, ale vzdušný.“

Číst 5542 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:19
Kupte si nové číslo online, doručíme jej expres až k vám domů a bez poštovného! PŘEDPLATIT

Další články

Reklama