Reklama

Cestování za jídlem

Neseďte doma a vyrazte v létě do českých měst. Užijete si tam spoustu zábavy a dobrého jídla.
Napsal Edita Langpaulová Vydáno 04. červenec 2013
Cestování za jídlem Cestování za jídlem


Podívejte se na „Jídlo z blízka“ v Brně

V osmnácti brněnských restauracích můžete ochutnat jedinečná degustační menu připravená z čerstvých sezonních surovin a od místních dodavatelů. V období 8.–31. 7. bude ve vybraných restauracích k dostání labužnické menu. V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezonní zeleninu, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska. Ke každému menu si můžete navíc vychutnat vína malých moravských vinařů.

Letní festival má také doprovodný program, na jehož 26 akcích můžete povečeřet s kulinářskými hvězdami nebo se osobně seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři. Pod jejich dohledem si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín. Ceny jídel se pohybují od 349 do 690 Kč. Více na www.jidlozbizka.cz

Jaká je „Chuť Jeseníků“?

Pokud zavítáte letos do konce září do Jeseníků, určitě si nenechte ujít zdejší kuchyni. Budete moci ochutnat staré krajové receptury a z tradičních surovin. Ve vybraných restauracích v Šumperku, Jeseníku, přímo na Pradědu a v dalších městech. Milovníci jídla se tak mohou těšit třeba na masové kuličky v nudlovém těstě, smetanovou bramborovou paštiku nebo frýdeberský salát. Každá restaurace ještě podává nejméně jedno typické kompletní menu i s dezertem. To vše pak můžete zapít kvasnicovým pivem z minipivovaru Bravůr. Navíc hosté mohou také hodnotit servírovaná menu a jejich kuchaře, čímž se zapojí do spotřebitelské soutěže o hodnotné ceny. Během prázdninových měsíců bude probíhat také dlouhodobá soutěž ve vaření pro amatérské kuchaře, jejíž vítěz získá hotovost a ceny v celkové hodnotě 25 000 korun. Více na www.chutjeseniku.cz

znojmo

Nejen víno na „Znojemském vinobraní“

Ve Znojmě se vždycky dařilo vínu, ale i jídlu a dobré zábavě. Proto ve dnech 13.–14. září proběhne třicátý ročník možná nejkrásnějšího a největšího historické vinobraní u nás. Na znojemském hradě se na vyhlídce před rotundou představí ta nejlepší vína. Hlavními odrůdami vinobraní budou výjimečně aromatická vína Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Dále se budou vína ochutnávat ve Vlkově věži a Vinařství Lahofer v degustačním stánku pod Mikulášským kostelem a asi v desítkách mázhauzů, sklípků a restaurací.

Celkem na pěti znojemských náměstích i v přilehlých ulicích budou stánky s místními výrobky a specialitami. Také restaurace se budou chtít blýsknout na této tradiční akci vybranými pochoutkami. Kromě toho si užijete Charlie Straight, Janu Kirchner nebo Zrní a další. Vstupenka koupená v předstihu stojí 280 Kč, po 1. září už 310 Kč. Více na www.znojemskevinobrani.cz

Praha umí udělat „Francouzský trh“

Na Kampě se letos už popáté bude konat Francouzský trh, a to ve dnech od 11. do 14. července. Návštěvníci se mohou těšit na gurmánské speciality, kvalitní vína, autentickou hudbu a tanec, ale i na speciálního čestného hosta z jihozápadní Francie. Budete si moci pod lipami vychutnat mořské mušle, burgundské hlemýždě, bretaňské palačinky a tentokrát poprvé i žabí stehýnka. Ochutnat můžete několik proslavených vín, jako je Bordeaux, Côtes du Rhône či Champagne, a další vína z oblasti Loiry, Alsaska a Burgundska. Nově se představí region Gaskoňsko, který proslavily husí játra a konfitovaná kachna. Přímo z Gaskoňska přijedou vinaři z oblastí Plaimont a Uby a výrobci armagnacu z oblasti Domaine de Cassaigne, kteří představí nejlepší produkty z tohoto regionu.

Další články

Reklama