Reklama

Oslava s dobrým vínem bez chyb a faux pas

Blýsknete se občas ráda před svými přáteli jako vynikající hostitelka? Co třeba uspořádat večírek s dražším vínem? Poradíme, jak na to.

Napsal Markéta Kronovetrová Vydáno 30. listopad 2012
Oslava s dobrým vínem bez chyb a faux pas

Před degustací se postarejte o teplotu vína

Základní pravidlo zní: bílé víno má být chlazené, červené má mít pokojovou teplotu. To asi víme všichni, ale tak jednoduché to není. Pokud se cítíte na vyšší dívčí a servírujete dražší vína, stojí za to zajistit, aby měla naprosto správnou teplotu.

Bílé víno by se mělo podávat při 7–10 °C. Pamatujte však na to, že hned, jak se nalije do sklenic, jeho teplota stoupá. Červené víno servírujte při teplotě 15–18 °C. Sice se mluví o pokojové teplotě, ale to je jen orientační. Jeho teplota by měla být nižší. Pro šumivá vína je pak ideální 4–7 °C. U dražších vín vám často výrobce nebo prodejce doporučí, při kolika stupních je víno nejlepší. Tím pádem máte hned méně práce.

Vína se často skladují v horizontální poloze. Před servírováním je však alespoň na čtyřiadvacet hodin postavte, abyste viděla, zda jsou v nich usazeniny, a ty se popř. držely na dně lahve. Když jich bude moc, měla byste víno přelít do karafy.

Připravte si dost skleniček

Pokud plánujete degustaci několika lahví, měla byste mít ke každému nachystanému druhu zvláštní sklenici pro každého člověka. Přemýšlejte tedy, kolik lahví můžete ochutnat, aby vám skleničky vystačily.

Na degustaci dražšího vína, u kterého se sleduje i barva, jsou nevhodné barevné sklenice. Nic neuvidíte. Sklenice by se měla nádherně blýskat, být čerstvě vyleštěná a naprosto suchá.

Také je třeba rozlišovat skleničky na bílé a červené víno. Ty na bílé bývají menší a užší. Na červené jsou kulovité a větší. Sklenky na šumivá vína si lidé pletou méně. Jsou to klasické šampusky, vysoké píšťaly, ve kterých je dostatek místa na to, aby víno perlilo.

Otevřít lahev neznamená, že jen vytáhnete špunt

Svá pravidla má i to, jak vytáhnout zátku. Měla byste to udělat pomalu. Jinak dovnitř vnikne vzduch a vytvoří ve víně bublinky. K zátce pak přičichněte. Pokud je vůně příjemná, je víno v pořádku a svým hostům nepodáte nic zkaženého.

Zátku i lahev otřete a zabalte do látkového ubrousku. Začněte rozlévat. Vždy pravou rukou z pravé strany toho, komu víno servírujete. Pozor na kapky. Nepůsobí ani esteticky, ani profesionálně. První sklenice by měla být ta vaše. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to skutečně tak. Nalijte si však jen trochu, pak naplňte číše ostatním a na závěr dolijte tu svou. Pokud v lahvi ještě trochu vína zbylo, zazátkujte ji. Bílé víno uložte do chladicího boxu.

Pokud pořádáte degustaci, otevíráte více lahví a měníte skleničky, nechte na stole sklenice se vzorky, které ještě hosté nedopili. První vzorek se uklízí, až když servírujete ten třetí, ne hned při druhém.

Máte chuť to zkusit? Troufla byste si? Pokud patříte k těm statečnějším, pomůžeme vám. V naší dnešní soutěži můžete vyhrát vína nebo poukázky do vinařství Wine4You.

Další články

Reklama