Reklama

Taco, burritos a tequila: ohňostroj mexických chutí

Mexická kuchyně je přímo idylická pro všechny, kteří milují říznou chuť. Mexiko je země pestrá a živočišná, ale řada mexických artiklů v Evropě vypadá trochu jinak. Třeba zlatá tequila často ani nepochází z Mexika! Tamales nebo tortu taky moc neznáme, ale i tak jsme převzali pár zajímavých receptů na salsy a tortilly.
Napsala Marianne Vydáno 13. březen 2014
Taco, burritos a tequila: ohňostroj mexických chutí


Jak to všechno začalo?

Mexická kuchyně spatřila světlo světa v 16. a 17. století při střetu kultur na americkém kontinentu. Tehdy se zde mísily zvyky původních indiánů a koloniálních Španělů. Základem jídelníčku domorodců byly po dlouhou dobu místní suroviny: kukuřice, paprika (i pálivé jalapeňos), rýže, fazole, amarant a avokádo. Španělští přistěhovalci ovlivnili vznikající mexickou kulturu chovem zvířat na maso a mléko, to byla tehdy na americkém kontinentu novinka stejně jako vznikající tradice rybolovu a výroba tequily. Ta se rozjela až díky španělskému vlivu.

Tortilla jako denní chléb

Znáte to, ráno si namažete chleba s máslem anebo si ho dáte ke svačině. Podobně to mají Mexičané, jen s tím rozdílem, že si dopřávají tortillovou placku (a na máslo rychle zapomeňte). Kukuřičné nebo pšeničné tortilly máčejí v pálivých omáčkách a dojídají se s nimi k jakýmkoli slaným jídlům dne. Z tortilly si také připravují známé tacos, burritos anebo quesadilla, které si dnes s chutí můžete objednat až domů na DameJidlo.cz.

mexican_burrito-9707

Omáčky

Jaké druhy se v mexické kuchyni nejčastěji objevují?

  • Pico de gallo (salsa fresca) je zeleninová omáčka složená z čerstvě nakrájených rajčat, zelených chilli papriček, cibule, avokáda, z koriandrové natě a citronové šťávy. Spíš než omáčku připomíná salát. K tacos a fajitas ideální.

  • Guacamole je trochu ostřejší, jinak je ale stále základní surovinou avokádo, cibule, česnek, rajčata, koriandrová nať a navíc ještě papričky jalapeňos.

  • Salsa verde vypadá jako zelená pasta, vzniká ze zelených rajčat a chilli papriček. Kdo jí nachos, asi ví, o čem je řeč.

  • Salsa roja je červená pasta z červených rajčat, česneku a koriandrové natě. Vhodná pro všechny, co nefandí ostrým chutím.

  • tacos

K snídani míchaná vajíčka a ke svačině almuerzo

Vědomě sice anglickou snídani Mexičané nepřevzali, ale k snídani si tu i oni rádi dávají míchaná vajíčka s papričkami. Snídaně musí být vydatná, protože v Mexiku se obědvá až mezi třetí a pátou hodinou odpoledne. Proto se Mexičané někdy dojídají tamales, šištičkami z kukuřičného těsta s masem a pálivým chilli. Snídaňovou výjimkou není ani sladké pečivo s pomerančovým džusem. Kolem poledne si Mexičan dá almuerzo ve formě torty, aby mu nevyhládlo. Torta je větší rozkrojená houska s majonézou, šunkou, sýrem anebo masem. Hutnou svačinku doplňuje rajské jablíčko a samozřejmě chilli paprička. V pouličních fast-foodech v Mexiku na takové ‚houstičky‘ běžně narazíte.

Mexické obědové hody

Na oběd si udělají místní čas vždycky. Obvykle se po práci sejdou u stolu a při jídle si popovídají. Nejprve přijde na řadu masový vývar a po něm odlehčená rýže s pálivou salsou nebo chilli papričkami. K hlavnímu chodu si dají maso třeba na sto způsobů, hlavně ho ale doplní tortillou. Jako sladkou tečku připraví ovocný salát, který si ještě přisladí. Když si dáte ovocný salát na ulici, dostanete ho do kornoutu ještě se salátovou okurkou, paprikou a solí. Prostě ohňostroj chutí!

Tequila: mýty a fakta

Flickrim.no_.hero_

Mexická tequila je něco jako pro nás slivovice. Národní mexická lihovina se skládá z agáve, španělsky maguey. Šťávě z agáve se říká nápoj bohů. Ze zkvašené agáve vzniká alkoholová tekutina pulque oblíbená mezi vesničany. Je bohatá na vitaminy, uhlovodíky a bílkoviny.

Věděli jste, že…

  • … tequila pochází ze zapadlého mexického městečka Tequila?

  • … umění destilace přivezli do Mexika až Španělé?

  • … rituál sypání soli mezi palec a ukazováček vymysleli Američané, ne však ti mexičtí?

  • … aby byla tequila opravdu lahodná, musí se agáve péct ve zvláštních pecích připomínajících malou cihelnu?

  • … na výrobu jedné lahve tequily se spotřebuje osm kilogramů agáve?

  • … zlatá tequila často vůbec nevzniká na území Mexika, ale v Evropě, kam se doveze nekvalitní pálenka z agáve namíchaná s bramborovým lihem a karamelem?

  • … kvalitní tequilu poznáte podle toho, že má na etiketě napsáno ve složení 100 % agáve?

  • … v Mexiku je nejprodávanější tequilou El Jimador?

  • … Mexičané pijí tequilu nechlazenou z koňakových sklenek a sypou si sůl přímo do nápoje, který pak naředí limetkovou šťávou a grepovým džusem?

Další články

Reklama