Reklama

Mazanec a ti druzí II
Doporučený

Pokračování článku o těch nejlepších, generacemi prověřených receptech na velikonoční lahůdky.

Napsala Pavlína Blahotová Vydáno 07. březen 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Mazanec a ti druzí II Mazanec a ti druzí II

Kopřivová nádivka

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 30–45 MINUT
(viz úvodní foto)

Ingredience

  • 10 starých rohlíků nebo veka
  • 6 vajec
  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
  • sůl na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 hrsti sekaných kopřiv
  • hrst loupaných mandlí

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami, solí a muškátovým oříškem.
  2. Povařte uzené a spolu s anglickou slaninou nakrájejte na kostičky. Přidejte k ostatním surovinám a zvlhčete vývarem z uzeného.
  3. V jiné míse ušlehejte bílky dotuha a sníh lehce vmíchejte do směsi.
  4. Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte mandlemi, nakrájenými na nudličky.
  5. Pečte tak dlouho, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

Něco navíc

Čerstvé kopřivy mohou být v nádivce ještě ve větším množství, nic tím nezkazíte. Dodají vám sílu a vzácné vitaminy. Pokud se příchod jara opozdí a o Velikonocích ještě kopřivy neporostou, můžete je nahradit listovým špenátem.

Beránek

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 35 MINUT
(viz foto 1)

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 2 vejce navíc
  • 250 g krupicového cukru
  • pravou vanilku nebo sáček vanilkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • máslo na vymazání formy
  • 2 rozinky
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse ušlehejte do pěny dvě celá vejce a 5 žloutků s cukrem. Přidejte citronovou šťávu, kůru a mouku.
  3. V jiné nádobě ušlehejte z bílků pevný sníh a lehce vmíchejte do těsta.
  4. Těsto vlijte do formy, přiklopte a dejte péci. Jestli je beránek upečený, zjistíte vpichem špejle. Pokud na ní neulpívá těsto, může ven z trouby.
  5. Beránka nechte ve formě úplně vychladnout, nikdy s ním nemanipulujte za tepla – pravděpodobně by mu upadla hlava. Vychladlého beránka posaďte na talíř, poprašte cukrem, v místech očí udělejte dva důlky a vložte do nich rozinky, kolem krku mu uvažte mašli.

Něco navíc

Tento recept je pro objem formy 2 l. Z hladké mouky bude beránek jemnější, z polohrubé pevnější. Když ho polijete čokoládou nebo ozdobíte pusinkami z ušlehaných bílků s cukrem, vydrží déle vláčný.

Boží milosti

PŘÍPRAVA 30 MINUT
+ DOBA NA SMAŽENÍ
(viz foto 2)

Ingredience

  • 270 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 5 žloutků
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na 4 díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.
  2. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátů těsta pak nožem vykrájejte čtverce nebo obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.
  3. Ve vyšší pánvi rozpalte olej (měl by dosahovat do výšky asi 3–4 cm), vkládejte čtverečky těsta a smažte.
  4. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

Něco navíc

Krajové recepty na boží milosti se trochu liší – můžete do nich přidat místo rumu bílé víno nebo pivo, ovonět je špetkou skořice. Nejlepší boží milosti prý byly smažené na vepřovém sádle nebo v hovězím loji. Všechny se však nakonec musejí z tuku vyndat, položit na ubrousek, který z nich tuk odsaje, a pak je třeba je obalit v moučkovém cukru. Nejlepší jsou čerstvé a ještě horké!

Číst 2417 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:06

Další články

Reklama