Reklama

Příběh čtenářky: pět měsíců v Africe

Prvního září vyrazila Kateřina Dvořáková (27) s přítelem na cestu kolem světa. Mají na to dva roky. Jedou českou octávií, na nohou botasky a vůbec převážnou část vybavení mají jako správní patrioti „made in czech“. Splnili si tak životní sen, kterému podřídili úplně všechno. Dali výpovědi v zaměstnáních, prodali druhé auto a vybavení bytu, na nějaký čas se odloučili od rodiny a kamarádů.
Napsala Kateřina Dvořáková Vydáno 02. březen 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Příběh čtenářky: pět měsíců v Africe

Cestu jsme naplánovali na dva roky. Chceme autem projet všech pět obydlených kontinentů. A tak si hlídáme výdaje. Stravujeme se hlavně na ulici, nejen kvůli tomu, že je to nejlevnější možnost, ale i proto, že se tak dostaneme do blízkosti domorodců. Moc turistů to takhle nedělá, přece jen to pro každého není. Prostředí nebývá nejčistší a vymoženosti jako lednice se tu taky moc nenosí a místo příborů se používají ruce. Zvyknout jsme si museli i na maso zavěšené na hácích, které takto visí i několik dnů v plné palbě ostrého slunce, navíc bývá poseto mouchami. Nic pro citlivky…


Z jídla jsem si udělala rituál
Ale podle mě je stravování na ulici báječné! V Africe jde o naprosto běžnou záležitost. Když procházíte ulicemi, kde jsou stánky s jídlem, všude kolem se line vůně, tak se nedokážete nezastavit. Pro mě byl asi největší kulinářský zážitek špíz ze žirafy, steak ze zebry a klobásky z antilopy. Párkrát jsem se snažila s kuchařkami diskutovat a vyzvídat recepty. Někdy se můžeme jen těžko domluvit, je to legrace, ale nakonec se mi podařilo pár zajímavých receptur získat.


Kouzla bez kuchyně
V Africe se vaří bez kuchyňské výbavy, na kterou jsme v Evropě zvyklí, nemívají sporák, mixér ani lednici. K přípravě omáček a vaření masa tak využívají litinové kotlíky. Na grilu kromě masových špízů grilují i banány, ryby často připravují pouze na kouři. Na obrovských pánvích, ve kterých je spousta oleje, smaží koblihy. Možná vás to překvapí, ale zdejší strava je hutná a hodně tučná. Afričané většinu pokrmu smaží, často tvoří základ mouka nebo fazole. V Africe je tím pádem hodně obézních lidí.


Cestu kolem světa můžete sledovat na www.bigtrip.cz.

Číst 1691 krát Naposledy změněno pondělí, 13 duben 2015 16:12

Další články

Reklama