Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Původně čtyřpokojový bratislavský byt nyní dělí jediná stěna

Info ikona
Bratislavský loft

Cílem odvážné rekonstrukce slovenských architektů bylo přeměnit čtyřpokojový byt na multifunkční prostor pro umění, práci a dobrý gramofon se zvukovým systémem. Jednoduše byt rozdělili na denní a noční zónu a dali vyniknout jednotlivým materiálům.

Terezie Benoni | 17. 11. 2022

Stometrový loft v Bratislavě dostalo za úkol zrekonstruovat studio GutGut. „Na jaře 2013 jsme začali pracovat na rekonstrukci bytu ve funkcionalistické budově navržené architektem Clementem Šilingerem v roce 1928, která se nachází v centru Bratislavy. Pracovali jsme s jednoduchým záměrem, kterým bylo přeměnit čtyřpokojový byt na multifunkční prostor pro umění, práci a dobrý gramofon se zvukovým systémem. Tento relativně volný brief nám umožnil zvolit jiný přístup k rekonstrukci,“ popisují architekti. „Rozhodli jsme se pracovat s původním plánem bytu jako jednou vrstvou našeho nového designu. Zachovali jsme dřevěné dveře a části podlah z původního uspořádání a kombinovali je s novým jednoduchým uspořádáním, které funguje podle tradičního rozdělení na denní a noční zóny. Překrývání těchto dvou vytvořilo nový bohatý půdorysný vnitřní plán.“ Jediným novým dělícím prvkem bytu je „funkční“ stěna fungující zároveň jako skříň, technická místnost, prádelna a kuchyň. Stěna postavená jako jednoduchý dřevěný rám se táhne po celém bytě a rozděluje ji na denní a noční zónu. Je tvořena střídajícími se povrchy bílých perforovaných ocelových plechů a přírodní a bílé stříkané překližky. Původní bílé dřevěné dveře jsou jednoduše zasazeny do této nové stěny a definují novou koupelnu.

Kombinace dřeva a kovu

Jedna polovina podlahy bytu tvořena původními dubovými parketami, druhá je pokryta červenou gumovou podlahou. Ta plynule proudí z předsíně přes kuchyň s velkým kulatým stolem až do sprchy. „Koncept interiéru bytu je o spojení několika malých detailů. Kombinace bílého děrovaného kovu na dřevěné konstrukci dělící stěny vytváří vizuální hru o materiálnosti a průniku světla,“ vysvětlují autoři projektu. „Skříň vzniká vložením jednoduchého bílého plechu do původního rámu dvoudveřových dveří na balkon, přístupného zvenčí i ze vstupní haly. Ze starých dveří byl vytvořen nový věšák na kabáty.“ Jedním z nových výrazných prvků je jídelní stůl, který byl navržený ve spolupráci se sochaři Richardem Seneši a Jakubem Trajterem. Jedná se o mahagonový pahýl z lepených soustředných kruhů dýhy s otvorem uprostřed, spočívající na kovové konstrukci. Obývací pokoj je definován pohovkou ve tvaru kříže. „V procesu rekonstrukce bytu se z prostoru stal ateliér obsazený několika řemeslníky a umělci. Postupně byla opravena stará okna a dveře, vyčištěny konstrukční prvky, byly odstraněny žebrované betonové stropy, které byly po mnoho let zakryty, a byl odlit beton pro vytvoření televizní jednotky a polička na knihy.“

Zdroj článku