Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Raději obětovali jeden pokoj, aby byl jejich byt vzdušný

Info ikona
Raději obětovali jeden pokoj, aby byl jejich byt vzdušný

Na začátku byly čtyři obdobně velké místnosti, dnes si tříčlenná rodina užívá vzdušné a světlem prostoupené 3+kk s velkorysým obývacím pokojem. Takhle vypadá domov, který vzdává hold vysokým stropům vinohradských bytů i nadčasovým materiálům.

Terezie Benoni | 29. 11. 2022

Nová realizace ateliéru arkhe ukazuje, co dokáže chytrá změna dispozic a pečlivá selekce materiálů. „Moderní zásahy jsme přiznali a zkombinovali je s původními prvky a odkazem vinohradských bytů,“ popisuje Ján Antal, architekt a spoluzakladatel studií arkhe a Perspektiv. Celý interiér vznikal na míru a bez kompromisů – arkhe totiž spojuje architektonické a realizační studio v jednom. Pracovalo se rovněž s kvalitními materiály – od masivního dřeva na podlahách, důsledně vybrané skladby dýhy až po kámen. Studio si při navrhování zakládá na tom, aby prostor nejen dobře vypadal, ale také výborně sloužil, a to i za desítky let. Autoři projektu si potrpí na propracované detaily a v tomto vinohradském bytě jich je hned několik. Například deska kuchyňského ostrůvku je složena z ustoupených vrstev kamene, čímž dodává na monumentálnosti solitéru. „Kámen slouží jako šperk. V kuchyni se podobná investice určitě vyplatí. Nejen že tak do interiéru dostane punc luxusu a nadčasovosti, ale kámen je navíc trvanlivý materiál,“ říká Antal. V tomto případě designéři volili šedý křemen, který tvoří pěkný vzor a zároveň má nejlepší funkční vlastnosti pro použití v kuchyni. Architekti dbali i na to, aby bylo co nejvíce rušivých prvků skryto. Spotřebiče šikovně ukryli v rámci kuchyňském ostrůvku a vestavěného nábytku. Neviditelné je i topení, schované za světle šedým ratanovým výpletem, na který navazuje design židlí u jídelního stolu. Jedná se o dílo švýcarského architekta Pierra Jeannereta z 50. let, jehož design vznikl pro vládní komplex Chandigarh v Indii. Tato židle v současnosti zažívá renesanci a jen pár exemplářů pochází z původní indické dílny, kde se dodnes ručně vyrábějí.

Plný kontrastů a zajímavých solitérů

V kontrastu se sofistikovanými detaily je obnažena původní cihlová stěna v obývacím pokoji. Ta prošla pečlivým kartáčováním a ošetřením tak, aby struktura působila hrubým a čistým dojmem zároveň. Interiér oživují výrazné solitéry v podobě křišťálových svítidel Bomma Orbital nad jídelním stolem nebo ručně foukané skleněné stolky Soda od italské značky Miniforms v obývací části. Moderní reinterpretaci tradičních technik dotváří ručně vázaný koberec od značky Gun Rug. Architekti místo ostrých rohů pracovali se zaoblenými tvary. „Prostor tak lépe plyne, vizuálně i fyzicky. Oblé tvary jsou šikovnější a v mnoha případech i esteticky vhodnější,“ vysvětluje architekt Ján Antal. Příkladem je nová dřevěná vestavba, která vznikla díky celkové úpravě dispozice. Ukrývá se v ní velkorysá koupelna, úložné prostory a šatník. Vertikální lamely jsou přesně propočítané a profrézované tak, aby vycházely na celou délku a na první pohled vytvářely jednotlivou plochu.  V návaznosti na budovu, ve které se byt nachází, chtěli architekti zachovat historizující prvky. Repasí proto prošla okna i dveře. V koupelně zase designéři pracovali s terrazzem, které k činžovním domům neodmyslitelně patří. Z chodby se vstupuje i na druhou toaletu a také do dvou pokojů, ložnice a dětského pokoje. Ložnici architekti zahalili do tmavších a tlumenějších barev, aby podtrhli útulnou a klidnou atmosféru. V ložnici zároveň pracovali s profilovaným sklem. „Propouští světlo, působí elegantně, podporuje intimitu a dělí místnost na spací a šatní část,“ doplňuje Antal.  

Architekt: arkhe
Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal
Spoluautor: Ing. arch. Jakub Budaj

 

Zdroj článku
Galerie: Velkorysý vinohradský byt pro tříčlennou rodinu