Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 důvodů, proč jíst zázvor

Zima (snad) konečně začíná. S ní ovšem také přicházejí nejrůznější virózy a chřipky, takže se obklopte přírodními pomocníky, díky nimž se s případnou nemocí poperete rychleji. Patří sem například zázvor.

Redakce Marianne | 14. 01. 2014


Tradiční medicína používá zázvor na širokou škálu nemocí. Víte, na které zabírá nejlépe?

  1. Nevolnost a zvracení

Klinické studie prokázaly účinky zázvoru na zklidnění rozbouřeného žaludku v případě zvracení, ale i kinetózy (nevolnosti při jízdě autem). Zázvor na rozdíl od léků, které se dají koupit v lékárně, nemá žádné vedlejší účinky.

  1. Ochrana trávicího traktu

Zázvor je skvělý pomocník proti nadýmání, zácpě a dalším trávicím potížím. Kromě těchto gastro-ochranných účinků působí zázvor i proti žaludečním vředům.

  1. Mozek

Zázvor obsahuje látky, které mají prokazatelně ochranný účinek na činnost mozku. Jedna z nich (známá jako 6-Shogaol) inhibuje uvolňování a expresi chemických látek, které mohou způsobit poškození neuronů v mozku.

  1. Migréna

Gingerol, látka obsažená v zázvoru, působí proti migréně. V jedné klinické studii dostávalo sto pacientů zázvorový prášek a sto lék proti migréně. Výsledky ukázaly, že zázvor pomohl snížit migrénu mnohem efektivněji a bez vedlejších účinků.

  1. Ochrana před UV zářením

Výzkumy ukázaly, že zázvor má UV absorbující funkce, které chrání pokožku před poškozením následkem UVB záření. V tomto případě působí zázvor jako antioxidant.

  1. Hladina cukru v krvi

Zázvor dokáže vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Působí na uvolňování inzulinu a podporuje metabolismus sacharidů a lipidů. Kromě toho má silné ochranné účinky před diabetickým onemocněním ledvin, očí a před jaterními komplikacemi.

  1. Krevní tlak

Thajští a čínští lékaři zázvor tradičně využívají jako lék na snížení krevního tlaku. Extrakt ze zázvoru účinkuje podle odborníků proti hypertenzi nejefektivněji – na rozdíl od dalších bylinek.

  1. Osteoartróza

Nedávná studie testovala účinky zázvoru při osteoartróze a prokázalo se, že byly srovnatelné s klasickými léky na toto onemocnění. Navíc je zázvor bezpečnější než užívání nesteroidních antirevmatik (NSAID).

  1. Bolesti svalů

V průběhu šestitýdenní studie prováděné na atletech bylo zjištěno, že ti, kteří užívali zázvor, vykazovali mnohem menší svalové bolesti v porovnání s těmi, kteří dostávali jen placebo.

  1. Srdce

Kromě pozitivního účinku na krevní tlak zázvor obecně působí prospěšně na kardiovaskulární systém. Je tedy skvělým ochráncem vašeho srdce.

Tip Marianne.cz:

Zázvor má sice velmi výraznou chuť, která nemusí každému vyhovovat, ale nemusíte ho konzumovat samostatně. Lze ho přidat do jídla, například do číny, do polévky nebo z něj připravit čaj či dezert. Jaký je váš oblíbený recept, ve kterém hraje hlavní roli zázvor?