Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nemůžete usnout během tropické noci? Vsaďte na mokré ponožky i kořeněnou večeři

Info ikona
Ráno

Zatímco v zimě vzpomínáme na krásné třicítky, v parném létě sníme o sněhu, ledu a teplotách pod bodem mrazu. Naši nevděčnou povahu může omluvit pouze fakt, že v horkém počasí se těžko usíná. A nevyspalý člověk sotva ocení stoupající rtuť teploměru.

Známe to všichni. Ložnice se lusknutím prstu proměnila v tropický skleník, kterému k dokonalosti chybí už jenom opice a liány. Polštář vás hřeje do tváře, peřina jakbysmet. Jenže spánkem bez polštáře riskujete bolest krční páteře. Minuty utíkají jako voda a vy při pohledu na budík zjistíte, že za necelých pět hodin vstáváte do práce. Ano, ani dnes se kvůli teplu nevyspíte. Ne, nedivíme se, že se nemůžete dočkat vlahého podzimu. Usnout během tropických dnů není jednoduché. Obzvláště to platí pro všechny, kteří žijí v podkrovním bytě nebo nemají klimatizaci a větrák. Pokud patříte do této skupiny lidí, pak s vámi soucítíme a nabízíme hned několik způsobů, díky kterým bude usínání zase o něco snazší. 

Mohlo by se vám líbit

Při večerním sprchování použijte vlažnou vodu, díky které snížíte teplotu těla. Jenom si dejte pozor, aby voda nebyla příliš studená. 

Zavřete okna! Určitě se vyplatí, když okna v ložnici necháte zavřená po celý den. V ideálním případě mějte zatažené závěsy či žaluzie. Jedině tak udržíte váš byt nebo dům chladnější. 

Vypněte všechna elektrická zařízení, která máte v ložnici. Je potřeba myslet na to, že všechna zařízení vydávají teplo, které se následně v místnosti kumuluje. Nejlepší bude, když tato zařízení rovnou vytáhnete ze zásuvky. 

Za tento bod vám partner asi nepoděkuje. Obecně se ale radí, abyste během veder nespali s partnerem v jedné posteli. Rovnice zní jasně: dvě těla = dvojnásobek tělesné teploty. Pokud to jenom jde, přestěhujte se na chvilku do pokoje pro hosty nebo do dětského pokojíčku vašich odrostlých potomků.

Pokud netrpíte na záněty močového měchýře, pak si před spaním vezměte mokré ponožky. Případně se můžete odebrat do postele i v mokrém tílku. Zároveň si před cestou "na kutě" opláchněte zápěstí studenou vodou. 

Info ikona
Ložnice

K večeři si dopřejte kořeněné jídlo, díky kterému se zapotíte. I když by se mohlo zdát, že jde o kontraproduktivní záležitost, opak je pravdou. Následný pot na vašem těle totiž rychle zchladne. Přečtěte si také náš článek 7 potravin, které pomohou zchladit v horkých letních dnech.

Na svůj noční stolek umístěte termální vodu, která vás osvěží během parných nocí. Pokud termální vodu nemáte, stačí, když večer do lahvičky s rozprašovačem nalijete vodu studenou.

Přesvědčte se, že máte prostěradla z bavlny. Stejně tak se vyplatí, když vaše pyžamo bude vyrobeno z tenké bavlny nebo lnu. Vyhněte se nočním úborům z umělých materiálů. 

Nic nebrání ani tomu, abyste své pyžamo nebo ložní prádlo vložili do mrazáku. Postup je jednoduchý. Textilii dejte do průhledného pytlíku, který na pět minut vložte do mrazáku. Následně vytáhnete příjemně chladné ložní prádlo, díky kterému budete spát jako miminko.  

A zlatá rada na závěr - udržte si pozitivní mysl. Myslete na to, že vysokým teplotám brzy odzvoní a my zase budeme s láskou vzpomínat na dny, kdy jsme nemuseli nosit roláky, rukavice a šály. 

Mohlo by se vám líbit