Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

10 tipů, jak si ubrat 10 let I

Kdo by nechtěl vypadat mladší než na fotce z oslavy posledních kulatin? Žádný problém. Ponořili jsme se do výzkumů, oslovili zasvěcené odborníky a sestavili jednoduchý plán, jak rychle a spolehlivě omládnout. Světe, div se, žádné plastiky v tom tentokrát nejedou.

Redakce Marianne | 9. 10. 2012

1) VOLTE KILA MÍSTO VRÁSEK

V určitém věku by se měla žena rozhodnout, jestli chce mít vrásky na obličeji, nebo tuk kolem boků. Takhle lapidárně shrnují odborníci na krásu fakt, že čím jsme štíhlejší, tím ostřeji vystupují kontury obličeje, a tím hlubší máme vrásky. Zato dostatečné množství tuku rýhy pěkně vyplní. Do extrémů to nežeňte, ale přehnaná obava z každého sousta navíc už se vážně dávno nenosí.

2) VYBĚLTE SE

Je to nefér, ale je to tak. Můžete si zuby pucovat třeba do aleluja, ale pokud máte přirozeně tmavší sklovinu, nic moc s tím nenaděláte. A přitom právě na barvě zubů hodně záleží, do jaké věkové kategorie nás lidé zařadí! Zubní sklovina totiž s přibývajícím věkem pomalu slábne, takže je stále víc vidět žlutá zubovina pod ní. Tento proces urychluje cukr, protože kyselejší prostředí, které jeho konzumace v ústech vyvolává, sklovinu narušuje. Co s tím? V lékárně si můžete koupit přípravky na domácí bělení zubů, budete je ale muset pár týdnů používat, než dosáhnete viditelného efektu. Řádově dražší, ale s okamžitým výsledkem, je bělení v ordinaci. Domácí bělení vás vyjde na cca 500 Kč, ordinační, které trvá asi hodinu, na osm tisíc. Ušetřit můžete na cigaretách, kávě, červeném víně a kole. I kvůli nim zuby tmavnou zbytečně brzy.

3) ZALIJTE SE

Možná už jste taky alergická na rady typu dodržujte pitný režim. To přece vím, chce se vám křičet. Nám taky. Takže se na vodu podívejme z jiného úhlu. Stává se vám, že make-up na tváři dobře nedrží? Ráno se nalíčíte, a na oběd už kráčíte flekatá? Vystupují vám pod očima kruhy, které jste před několika hodinami tak pečlivě zamaskovala? Možná není problém v kvalitě kosmetického přípravku, ale ve vaší pleti, je vysušená, a proto se snaží vysát zbyteček vláhy z její horní vrstvy. S ní ale bohužel absorbuje i make-up. Tohle se příště už dít nebude, pokud budete pravidelně používat kvalitní hydratující krém. A pochopitelně budete pleť zavlažovat i zevnitř.

4) HLAVNĚ KLID!

Krátká meditace, relaxační dvacetiminutovka, lekce jógy, to všechno jsou techniky, které pomohou otočit ručičky hodin zpět. Alespoň to tvrdí čtyři roky stará studie Harvardovy univerzity, která prokázala, že zmiňované činnosti aktivují buňky vybavené schopnostmi bojovat proti stárnutí organismu. „Meditace zklidňuje celé tělo, a díky tomu může zmírnit probíhající zánětlivé procesy, které se na kondici našeho organismu negativně podepisují. Navíc když nejsme ve stresu, vypadáme uvolněně, svěží, a tím pádem i mladší,“ tvrdí psycholog Kamil Vondřejka.

5) HLAVU VZHŮRU

O józe už byla řeč. Kromě toho, že pomáhá zklidnit tempo, je i skvělou prevencí proti nahrbené a jakoby do ramen zavěšené postavy, která evokuje všechno možné, jen ne bujaré mládí. A navíc zatěžuje organismus a znesnadňuje dýchání, což má mimo jiné za následek špatné zásobení kyslíkem, kvůli kterému máme šedavý odstín pleti. Nemusíte zrovna cvičit, ale pokud sedíte denně několik hodin za stolem, čas od času udělejte několik protahovacích cviků. „Nic jednoduššího, a přitom účinnějšího na rozproudění krve a správné držení těla neexistuje,“ říká fyzioterapeut Karel Kopecký z Příbrami s dodatkem, že shrbená páteř a povolené břicho ženě přidávají pět kilo i pět let. A má pro vás ještě jednu radu: „Když čekáte na autobus, zahleďte se na oblohu. To vás donutí srovnat krční páteř i svaly na šíji.“ Koneckonců – není náhodou bezcílné bloumání s hlavou v oblacích znak mládí?