Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

10 tipů, jak ušetřit

Říká se, že je dobré začít šetřit u maličkostí. Přinášíme vám praktické tipy, jak omezit drobné výdaje i získat kontrolu nad svými účty.

Redakce Marianne | 20. 06. 2013

 

 

1. Sledujte, kolik vydáváte

Papírování sice není nic příjemného, ale rozhodně se vyplatí jednou za čas udělat pořádek v účtech a projít si všechny měsíční výdaje, kterým se nevyhnete. Spočítejte si, kolik musíte měsíčně vydat, a peníze si dejte stranou. Veďte si nějakou dobu přehled o všech výdajích. Nezdá se to, ale často utrácíme hodně peněz za drobnosti. Těmto výdajům nevěnujeme příliš pozornost, ale rozpočet zatěžují.

 

2. Začněte řešit splátky


Pokud platíte hypotéku a máte i další splátky, určitě je dobré poradit se s finančním poradcem, jak dluhy optimalizovat. Odborníka si nechte doporučit od přátel nebo si nechte poradit ve své bance. Podívejte se také na výpisy z vašeho účtu, abyste neplatila zbytečně vysoké bankovní poplatky. V bance si zjistěte, jak by se poplatky daly snížit.

 

3. Hledejte slevy

Dívejte se všude kolem a nakupujte ve slevách. Dnes už jsou celoročně a dá se ušetřit nejen na oblečení. Najděte si v okolí svého bydliště levnější supermarket a nakupujte tam.

 

4. Revidujte své smlouvy

Podívejte se na své smlouvy, jako jsou například různá pojištění, ať už životní pojistky, nebo pojistky domácnosti či auta. Zjistěte, zda jsou stále aktuální, a projděte si na internetu nabídky různých společností, zda nenajdete výhodnější nabídku. Vyplatí se také zrevidovat, kolik platíte za mobilní telefon nebo za pevnou linku a televizi. Srovnání cen životního pojištění najdete například na www.srovnejto.cz/zivotni-pojisten, na webu dTestu je kalkulačka, kde si můžete spočítat, kolik byste měli platit. Nabídky sazeb za pojištění automobilu najdete třeba na www.klikpojisteni.cz nebo www.top-pojisteni.cz, kde porovnávají i ceny za pojištění domácnosti.

 

5. Nakupujte rozumně

Nakupovat impulzivně se nevyplatí, většinou utratíte víc. Než něco pořídíte, zamyslete se, jestli danou věc skutečně potřebujete nebo zda ji někde nemůžete dostat levněji. Nákupy plánujte – doma si napište seznam a v obchodě se řiďte podle něj. V oblíbeném supermarketu sbírejte body, a získejte tak různé výhody a slevy. Slevové kupony nabízí třeba Tesco, www.clubcard.cz.
 

6. Přestěhujte se

Platíte velký nájem? Zkuste se poohlédnout po menším podnájmu nebo po podnájmu mimo centrum města. Pokud máte byt, pronajměte ho. Pokud máte více pokojů, řešením je i pronajmout jen jeden pokoj – poptejte se mezi přáteli, třeba najdete někoho známého, kdo zrovna pronájem potřebuje. Pokud nechcete utrácet za služby realitní kanceláře, dejte si inzerát na www.bezrealitky.cz.

 

7. Prodávejte na internetu

Na internetu je mnoho stránek, kde se dají prodávat různé věci, které už nepotřebujete, ale někomu jinému se mohou hodit. Stejně tak tam snadno můžete nakoupit za babku například použitý nábytek (někdy ho lidé nabízejí zdarma pouze za odvoz). Mrkněte například na www.sbazar.cz, www.aukro.cz nebo www.votocvohoz.cz.
 

8. Sportujte (skoro) zadarmo

Pokud máte rádi pohyb, neutrácejte za fitness centra, ale zkuste si najít takový sport, který nevyžaduje velké investice. Zkuste třeba běh, na který potřebujete jen dobré boty, nebo pěstujte turistiku.

 

9. Užijte si kulturu

Půjčujte si knihy v knihovně nebo pozvěte kamarády na filmový večer. Ušetříte tak za kino a zároveň se sejdete s lidmi, které máte rádi a s nimiž si užijete příjemný večer.

 

10. Neplaťte za řemeslníky

Pokud potřebujete jen drobné opravy, zkuste požádat šikovné přátele, pro které to bude hračka, nebo je to dokonce jejich koníček. Jestli jste aspoň trochu šikovná, podívejte se na YouTube a zkuste si je podle návodu udělat sama.