Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

10 zdravých svačinek, které se nepodepíšou na vaší postavě

Info ikona

Honí vás mlsná? Pak se nutně nemusíte zdržet zkrátka...

Zdravý životní styl rozhodně není o hladovění nebo několikahodinových trénincích v posilovně. Důležitá je především pravidelnost stravování a aktivní přístup k životu. Pokud máte problém s vašimi chuťovými pohárky, které vás neustále nutí ujídat sladkosti, pak na ně nachystejte léčku v podobě zdravých chuťovek.

Když máte chuť na sladké…

Jogurt s ořechy a ovocem

Bílý jogurt, hrstka ořechů a borůvky! Jednoduchá kombinace, díky které uspokojíte svou chuť na sladké a zároveň zasytíte žaludek. Pokud je na vás chuť bílého jogurtu přece jenom kyselá, pokapejte ho medem nebo agávovým sirupem. Jenom to nepřežeňte s ořechy, které jsou poměrně tučné. Bohatě postačí jedna menší hrstka. 

Jablka s arašídovým máslem

Arašídové máslo není pro každého, pokud ale patříte k jeho milovníkům, pak může být skvělým základem pro vaši svačinu. Střední jablko nakrájejte na tenké plátky, které následně potřete tenkou vrstvou arašídového másla. Pokud vás ani po této kombinaci chutě na sladké nepřejdou, doplňte svačinku o čtvereček hořké čokolády.

Máslo

Banány v čokoládě

Zapomeňte na klasický banana split, kterému vévodí tuna vanilkové zmrzliny a nekonečné množství šlehačky. Mnohem zdravější dezert objevíte v banáncích namočených v hořké čokoládě. Banán namočte v rozpuštěné hořké čokoládě, položte na pečící papír a posypte plátky mandlí. Poté nechte banánky ztuhnout v lednici. Zhruba po třech hodinách budete mít dokonalý dezert, který nezamává s vaší figurou.

Oříšky s ovocem

Obzvláště v dopoledních hodinách se vyplatí, když sáhnete po hrstce oříšků a ovoci. Při vybírání ořechů si dejte pozor, aby nebyly solené. Jak už jsme zmiňovali, oříšky v sobě obsahují poměrně velké množství tuku. V ideálním případě si dopřejte pouze půl šálku ořechů a hrstku sušených plodů. 

Oříšky

Chia pudink

Svačinka, která se vám připraví sama? To není sen, ale realita jménem chia puding. K jeho přípravě budete potřebovat pouze chia semínka, která zalijte kokosovým mlékem. Následně pudink uložte na noc do lednice a druhý den konzumujte! Pudink můžete dozdobit hrstkou ovoce, které zrovna máte ve spíži.

Banánový chlebíček

Pokud existuje nějaký zdravý recept, který se snad nikdy nepřejí, pak je to banánový chléb. Jeho příprava je jednoduchá (recept můžete najít zde) a chuť naprosto geniální. Navíc si chlebík můžete polít třeba medem nebo javorovým sirupem, díky čemuž prohloubíte jeho sladkou chuť. 

Když máte chuť na slané…

Rajčata se sýrem feta

Patříte k lidem, kteří zbožňují sýry? Pak si je rozhodně nemusíte odpírat! Dvě rajčata nakrájená na tenké plátky, sýr feta a olivový olej navrch způsobí, že vaše chuťové pohárky pocítí hotovou řeckou symfonii. A pokud to se sýrem nepřeženete (což je rozhodně výzva!), pak má taková chuťovka zhruba 140 kalorií.

Hummus s mrkví

Pravda, hummus s pita chlebem je klasika, ale to neznamená, že mu nemůžete čas od času být nevěrní se zdravější přílohou! Třeba baby mrkví nebo hranolky okurky. V ideálním případě si hummus připravte doma. K jeho výrobě vám postačí konzerva cizrny, pasta tahini, olivový olej a koření. Výsledek? Nejen parádní svačinka, ale třeba i pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Hummus

Batátové hranolky

Jsou snadné, rychle hotové a chuťově dokonalé. Seznamte se s batátovými hranolky, které s přehledem zastíní hranolky z fast foodu. Připravte si dvě velké sladké brambory, které nakrájejte na hranolky. Následně je vložte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem a posypte oblíbeným kořením. Do půl hodiny máte parádní svačinku, nebo třeba i přílohu k hlavnímu chodu.

Pečená cizrna

Přepadla vás chuť na slané chipsy? Pak zvolte zdravější variantu plnou bílkovin a vlákniny. Do misky nasypte plechovku cizrny, přidejte polévkovou lžíci olivového oleje, sůl, pepř a oblíbené koření. Pečte zhruba půl hodiny na 200 stupňů. Následně nechte cizrnu lehce vychladnout a podávejte. Jedna plechovka cizrny postačí na tři porce.

A jaká je vaše nejoblíbenější zdravá svačinka?

ČTĚTE TAKÉ: 

3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte

Recepty plné zdraví aneb I zdravý jídelníček může být chutný a jednoduchý