Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

11 tipů pro barevnou hru se sklem I

Krásně se kombinuje se starožitným i moderním nábytkem. Umí čarovat se slunečními paprsky a díky novým technologiím může dát sklo vašemu domovu nečekaný rozměr!

Redakce Marianne | 6. 10. 2012

1. Mozaika

Pozorování mozaiky, která v každém světle vypadá jinak, vás nikdy neomrzí! Sklíčka jsou k dostání ve formě malých čtverečků, koleček nebo oblázků nepravidelného tvaru.

Jak na pokládku?

  • Mozaikami lepenými na síti lze obkládat oblé plochy; můžete je i nařezat a použít jako doplněk obkladu.
  • I když je mozaika barevná, přece jen se jedná o průhledný materiál, je tedy potřeba použít bílé lepidlo – existují druhy určené pro lepení skla, například Adesilex P10.
  • Drobné dekorace se dají obložit i krakelovanou mozaikou – tabulkou popraskaného skla, které přenášíte na předmět a poklepem speciálním kladívkem pak jednotlivé dílky oddělíte.

2. Obklady

Obklad za linku musí být z alespoň 6 mm silného kaleného skla, které odolá prudkým teplotním rozdílům. Výrobci nabízejí možnost výběru odstínu ze vzorníku RAL, takže můžete barvu přesně přizpůsobit kuchyni. Ze skla lze vyrobit i pracovní desku (musí být alespoň 10 mm silná), které nevadí ani klepání masa či krájení zeleniny, a jsou i skla s antibakteriální úpravou.

3. Vzory

Sklo s fotografií vzniká použitím tisku na speciální fólie, které jsou zalaminovány do skla – roztavená fólie zajistí spojení a zafixování jednotlivých vrstev skel a dekoru. Skleněné panely lze vyrobit i podle vlastní fotky, podmínkou je jen dostatečné rozlišení snímku.

4. Dekorativní fólie

Fólie na skle vytvářejí podobný efekt jako pískování nebo ho mohou tónovat do různých barev. Levnější, ale i méně odolné jsou adhezivní fólie, které drží na skle pomocí statické elektřiny. Seženete je v hobbymarketech v mnoha barvách i dekorech a stojí okolo 170 Kč/m2. Vysoce kvalitní lepené fólie instalují specializované fi rmy a stojí zhruba 650 Kč/m2. Neodloupnou se ani při vysoké zátěži, nepropouštějí UV záření, a navíc fungují jako bezpečnostní prvek – pokud dojde k rozbití skla, nevysype se, ale zůstane díky fólii pohromadě.

5. Luxfery a skleněné cihly

Pokud chcete do předsíně, koupelny nebo šatny dostat denní světlo z vedlejších místností, ale zároveň by stěna neměla být zcela průhledná, jsou luxfery ideální volbou. Pochozí skleněné cihly lze i podsvítit; získáte tak velmi originální podlahu.

Jak se staví z luxfer

  • Vetromalta je speciální rychletuhnoucí malta, určená k montáži luxfer klasickou mokrou metodou. Díky dobrému odvodu přebytečné vlhkosti snadno přilne ke stěně tvárnice a zaručí pevnost výsledného spoje.
  • Stěnu z luxfer můžete postavit také s pomocí systému Block Lock, který používá polyuretanové profily upevněné mezi tvárnicemi a spojené speciálním lepidlem. Tento způsob je dražší, ale tak snadný, že jej zvládne i jeden člověk sám za několik hodin, bez prachu, vlhkosti a špíny.
11 tipů pro barevnou hru se sklem I